-TopSLIDEBiHPolitika

Novalić posjetio Čelić, obećana pomoć u sanaciji štete

Fadil Novalić, premijer FBiH, s članovima Vlade Tuzlanskog kantona posjetio je Čelić kako bi iz prve ruke dobio informacije o razmjerima šteta koje je pretrpjela ova općina prije dva dana, tokom nezapamćenih poplava.

S načelnikom općine Admirom Hrustanovićem razgovarali su o modalitetima pomoći ovoj lokalnoj zajednici na saniranju šteta na privatnim i poslovnim objektima, ali i obnovi razrušene infrastrukture, očuvanju radnih mjesta, pomoći najviše pogođenoj poljoprivredi.

Federalni premijer je s delegacijama Vlade TK-a i općine Čelić obišao ugrožene lokacije, te je građanima ove općine obećana zajednička pomoć s federalnog i kantonalnog nivoa.

“Vidimo da su, realno, najveće štete nastale na privredi i poljoprivredi. Otišli su plastenci, odnijela ih je voda i sva je privreda potopljena. Što se nas više udruži da eliminišemo posljedice te poplave bit će lakše i bit će brže za ovu malu zajednicu za koju je ovo veliki negativan događaj”, rekao je Novalić.

“Razgovarali smo okvirno i spominjali neke cifre i iznose, ali kada dobijemo konačne procjene štete, usaglasit ćemo i modele same pomoći”, istakao je Irfan Halilagić, premijer TK-a (SDA).

A do sada utvrđena šteta je višemilionska.

“Što se tiče samog stambenog i poljoprivrednog sektora, šteta je oko dva-tri miliona. Privredni sektor vjerovatno duplo toliko”, kazao je Admir Hrustanović, načelnik Općine Čelić (SBiH).

U pomoć će im odmah priskočiti i Federalna uprava civilne zaštite i to s interventnim sredstvima u iznosu od 20.000 maraka.

“Nakon toga postoji druga procedura, a to je da se obrate zahtjevom za sanaciju šteta. Po prijedlogu Federalne uprave za procejnu šteta Federalni štab civilne zaštite izdvaja sredstva za sanaciju šteta”, poručio je Enes Memić, direktor FUCZ-a.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite su im obećali i potrebni broj sušilica, koje su neophodne da bi stambeni i poslovni objekti što prije bili vraćeni u funkciju, a u ovim poplavama ih je stradalo oko 400.


(Federalna.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close