BiHPolitika

Novalić: Bobovac je najznačajnije mjesto i najznačajniji pečat u historiji BiH

U kraljevskom gradu obilježen 25. novembar

Novalić: Bobovac je najznačajnije mjesto i najznačajniji pečat u historiji BiH

Tačno u 12 sati počasne jedinice Oružanih snaga BiH odale su počast zastavi BiH prigodnim koračnicama i izvođenjem himne počast domovini

U kraljevskom gradu Bobovcu danas je organizirano narodno okupljanje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kojem su prisustvovali brojni gosti, ali i građani iz cijele države. Tačno u 12 sati počasne jedinice Oružanih snaga BiH odale su počast zastavi BiH prigodnim koračnicama i izvođenjem himne počast domovini.

https://www.facebook.com/dnevniavaz/videos/808793122875025/

Prisutnima se prigodnim govorom, između ostalih, obratio Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, koji je poručio da, ako je Povelja Kulina bana rodni list državnosti BiH, onda je Bobovac bilo mjesto odrastanja BiH.

– Ovo je najznačajnije mjesto i najznačajniji pečat u historiji BiH. Nalazimo se na Bobovcu – mjestu odakle je izgrađena u historiji najmoćnija tvorevina BiH. Danas slavimo Dan državnosti, jedan od pečata u historiji BiH koji se dogodio u Mrkonjić-Gradu zasjedanjem ZAVNOBiH-a. Ali to je samo jedan od pečata BiH – kazao je Novalić.

Prisutnima se prigodnim riječima, govoreći o značaju 25. novembra, obratio i Adil Kulenović, predsjednik “Kruga 99“, kazavši da je Bobovac rodno mjesto BiH.

– Ni na koji način ne želimo umanjiti značaj odluka ZAVNOBiH-a, ali hoćemo da kažemo da su odluke ZAVNOBiH-a donesene ne zahvaljujući jednoj ideologiji nego zahvaljujući, prije svega, nastojanju naroda, patriota BiH, koji su željeli jedno – autonomiju BiH – poručio je Kulenović.

Ostali govornici također su poručili kako je Bobovac važno mjesto i potvrda postojanja BiH te mjesto na kojem svi crpe energiju bosanske duhovnosti.

Čestitao Dan državnosti sa najvišeg planinskog vrha u BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je čestitku građanima BiH povodom Dana državnosti sa najvišeg planinskog vrha u BiH, sa planine Maglić.

Premijer Novalić je uputio čestitku građanima snimkom sa planine, na kojem se vidi kako drži zastavu BiH.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close