Nova prilika za domaće filmaše: Raspisan natječaj za program Media

Iz programa Europske unije Media, (koji je dio programa Kreativna Europa), BiH je prošle godine povukla preko 440.000 eura sredstava.  Ove godine su domaćim filmašima ponovno otvorena vrata ovog programa. Naime, krajem prosinca/decembra 2014. raspisan je novi pozivkompanijama/koprodukcijskim fondovima koji žele realizirati koprodukcijske projekte za bespovratna sredstva EU.  

Ukupan proračun ovog programa je 1.500.000 eura, a prijave su otvorene za aplikante iz EU28, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Islanda, Norveške.

Rok za predaju aplikacija je 12.03.2015.  Iz Europske komisije navode da je maksimalan iznos sufinanciranja po odabranom projektu iznosi 400.000 eura, a maksimalna stopa sufinanciranja 80% ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Inače, natječaj je otvoren s ciljem povećanja sposobnosti audiovizualnih stručnjaka za razvoj europskih audiovizualnih djela s potencijalom optjecaja u Uniji i izvan nje te za omogućivanje europske i internacionalne koprodukcije uključujući televizijske kuće.

Potprogramom MEDIA se pruža potpora za aktivnosti kojima se pomaže europskim i međunarodnim koprodukcijskim partnerima da ostvare i/ili pruže neizravnu potporu za audiovizualna djela koja se produciraju iz međunarodnih fondova potpore za koprodukciju s temeljem u zemlji koja sudjeluje u Programu.

Podnositelj projektnog prijedloga mora biti koprodukcijski fond koji je pravno osnovan i aktivan barem 12 mjeseci, a njegova je glavna djelatnost pružanje potpore međunarodnim koprodukcijama.

Prihvatljiva djelatnost koprodukcijskog fonda, uključujući pružanje financijske potpore prihvatljivim trećim stranama za prihvatljive projekte u skladu sa sljedećim kriterijima bi trebala biti i produkcija igranih, animiranih i dokumentarnih filmova minimalnog trajanja 60 minuta namijenjenih primarno za prikazivanje u kinodvoranama, te provedba konkretne distribucijske strategije s ciljem bolje cirkulacije djela za koja se prima potpora. Film bi trebalo distribuirati na barem trima područjima, od kojih barem jedno sudjeluje u potprogramu MEDIA, i barem je jedno treća zemlja, navode iz Europske komisije.

Podsjetimo, program Kreativna Europa pokrenut je 1. 1. 2014. sa proračunom od 1,46 milijardi eura za razdoblje 2014.-2020. Najmanje 56% proračuna Kreativne Europe bit će izdvojeno za potprogram MEDIA koji se bavi podrškom audiovizaulanoj i filmskoj umjetnosti.

Program je objedinio dosadašnje programe namijenjene kulturi i kinematografiji (Kultura, MEDIA ,Mundus), a uključuje će i novu financijsku mogućnost za poboljšanje pristupa financijama malim i srednjim poduzećima te organizacijama u kulturnom i kreativnom sektoru.

D.K.
ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close