Nova koncertna sezona Sarajevske filharmonije: U slavu njemačkog genija

U godini koja obilježava 90 godina svog postojanja, Sarajevska filharmonija je sebi zadala visoke ciljeve.

Ove godine su uspjeli realizovati i projekt nabavke novih instrumenata, uz pomoć japanske vlade, a veliki broj programa bio je posvećen Giuseppeu Verdiju, u godini koja slavi 200 godina od njegovog rođenja. Međutim, on nije jedini kompozitor čiji 200. rođendan slave ove godine u svijetu – i Richard Wagner, slavni njemački kompozitor, je rođen te, za muziku plodne, 1813.

Alexandar Buzlov

Upravo tim povodom i prvi koncert Sarajevske filharmonije biće posvećen njemačkom genijalcu, jednom od najvećih kompozitora 19. stoljeća. Nastup sarajevskih filharmoničara koji je na programu u četvrtak, 19. septembra, u 20 sati, donosi zanimljiv program – na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biće izvedene uvertire iz opera “Rienzi”,  “Die Meistersinger von Nürnberg” i “Tannhauser”, a uz nastup solistice Opere Narodnog pozorišta Ademu Pljevljak-Krehić, izvest će se i finalna arija opere “Tristan & Isolde”.

U drugom dijelu koncerta bićemo u mogućnosti gledati povratnički nastup Alexandra Buzlova, koji je prošle godine sarajevsku publiku oduševio odličnom izvedbom Dvoržakovog koncerta za violončelo i orkestar. Ovaj put, on će izvesti Varijacije na Rococo temu, djelo još jednog velikana 19. stoljeća Pyotra Ilyicha Tchaikovskog. Buzlov je vrlo priznati muzičar, koji je sa samo trinaest godina osvojio svoj prvi Grand Prix na Mozart – 96. internacionalnom takmičenju u Monte Carlu, a godinu kasnije nagrađen je Grand Prixom na takmičenju Virtuozi 21. stoljeća u Moskvi. Pobjednik je brojnih internacionalnih takmičenja mladih umjetnika, sve do 2006, kada je diplomirao na posebnoj muzičkoj školi Moskovskog državnog konzervatorija, gdje danas radi kao asistent i predavač.

Ralf Kircher

Koncertom će dirigovati redovni gost Sarajevske filharmonije Ralf Kircher. Ovaj Austrijanac, koji već godinama živi i radi u Finskoj, već je vodio našu filharmoniju na brojnim nastupima, uključujući redovne koncerte u Narodnom pozorištu, ali i nastupe na festivalima, kao što su Baščaršijske noći. Studirao je kompoziciju, orkestarsko dirigovanje, horsko dirigovanje, klavirsku pratnju i udaraljke na Univerzitetu za muziku u Beču, a diplomirao je 1994. s počastima. Toliko je uspješan bio da mu je austrijski ministar obrazovanja i kulture dodijelio nagradu za izvanredna ostvarenja, a osvojio je i ugledno priznanje “Chivas Baton” 2004. za izvanredan doprinos na polju muzike i dirigovanja u Evropi.

Kontroverzni majstor

Wagnerove opere, zapisi, politika, vjerovanja i neobičan stil života učinili su ga za života kontroverznom figurom. Ponajviše tenzija Wagner je digao svojim komentarima o Židovima, koji i dalje utječu na način na koji su njegovi radovi promatraju, kao i esejima koje je pisao o prirodi rasa iz 1850. pa nadalje, i njihovim navodnim utjecajem na antisemitizam Adolfa Hitlera. Historijska je činjenica da je Hitler bio oduševljen Wagnerovom muzikom, ali njegovo mišljenje nisu dijelili svi čelnici Trećeg rajha. I iako neki potenciraju da se njegova muzika puštala u nacističkim logorima, to nikad nije dokazano. Ali uprkos tome, izvođenja Wagnerovih djela u Izraelu su i dalje predmet velikih kontroverzi.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close