Nova državna institucija: BiH će dobiti apelacioni sud

Nakon nove runde Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, odnosno tematske sjednice posvećene reformi pravosuđa na državnom nivou koja je održana 12. jula u Briselu, postalo je sasvim izvjesno da će BiH uskoro dobiti novu državnu instituciju – apelacioni ili viši sud, saznaje „Dnevni avaz”.

To je potvrdio i jedan od učesnika tematske sjednice kazavši da više nema dileme o osnivanju apelacionog suda te da je to „stvar oko koje su se svi složili”.

Upravo je osnivanje apelacionog suda trebao biti najveći domet održavanja tematskih sjednica Strukturiranog dijaloga, što je nakon Brisela i postignuto. Na to su pristali i predstavnici iz Republike Srpske. Osim toga, osnivanje apelacionog suda u svojim je preporukama čiji dio objavljuje današnji Dnevni avaz podržala i Evropska komisija.

U vezi s Nacrtom zakon juhu, o sudovima BiH EK je pohvalila napore Ministarstva pravde BiH na provedbi odgovarajućih preporuka s četvrte plenarne sjednice Strukturiranog dijaloga održane u Brčkom te je pozdravljen nacrt zakona koji je pripremilo resorno ministarstvo, a kojim se osniva novi apelacioni (viši) sud BiH, odvojen od prvostepenog.

Uvrštavanje zaključaka iznesenih u mišljenju Venecijanske komisije, kako navode, dovelo je do značajnih pomaka koji će se morati upotpuniti rješavanjem preostalih otvorenih pitanja.

Evropska komisija pozitivno je ocijenila opću saglasnost postignutu na prvoj tematskoj sjednici Strukturiranog dijaloga o ključnim principima predložene reforme.

Ti se principi odnose, s jedne strane, na zadržavanje proširene krivične nadležnosti pravosuđa na državnom nivou čije je vršenje prihvatljivo pod precizno utvrđenim i pojašnjenim uvijetima, te na sastav sistema pravosuđa koji čine prvostepeni sud i novi odvojeni apelacioni (viši) sud, s druge.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close