Nova apelacija DF-a: Vlada FBiH bila neustavna od odlaska Bajrovića, u sastavu falilo Bošnjaka!

Demokratska fronta na čelu sa Željkom Komšićem danas je reagirala na navode medija da je Uredba o upravljanju preduzećima Vlade FBiH proglašena neustavnom, a podsjećamo apelant je bio Milan Dunović (DF), potpredsjednik FBiH, piše novinska agencija Patria.

Komšić je obraćajući se medijima kazao da DF ne tvrdi da je odluka takva, nego se pozivaju na medije koji su objavili tu informaciju.

– Šta god i kako god bilo, po meni se to jedino moglo i desiti, jer je svakome od samog početka to bilo jasno, ma šta god ko pričao, jer Ustav i zakoni su jasni i nisu ostavljali dilema. Nama je jasno da ta Uredba nije u skladu sa zakonom, ali na kraju krajeva vi se sjećate i farse sa propalim pokušajem promjene Zakona o električnoj energiji gdje je u odobrenju Vladi koje je poslano na Parlament stajalo da se Zakon mijenja zbog potrebe da se uskladi s Uredbom. Mislim, to je jedan najobičniji pravni cirkus, pa je onda to na kraju i promijenjeno.

Druga stvar koju želim istaći je ta da šta god da je Ustavni sud odlučio je prekasno i ništa ne znači. Sve ono što se moglo izbjeći kao negativna posljedica takvog postupanja propalo je onog trenutka kada je Ustavni sud odbio da donese privremenu mjeru i da zaustavi provedbu te Uredbe do konačne odluke – istakao je Komšić.

Dalje je kazao da je već tada bilo sve gotovo, a iza toga nastupio je niz nezakonitih poteza.

– Indikativno je da se takvo ponašanje nastavlja i sljedećih dana. Kod nas, nažalost, politika počiva na bahatosti i sili, ne na poštivanju reda i zakona. Sve što rade moglo se izvesti u redovnoj proceduri, ali oni to ne žele, jer pokazuju bahatost i osionost – dodao je Komšić.

Pojašnjavajući šta će se desiti, Komšić je kazao da DF-u kao stranci ova odluka Ustavnog suda FBiH ne znači ništa, baš kao ni državi, jer je kasno.

– To tako ne može da se radi ma koliko ko imao ruku. Ja sada koristim priliku da vam najavim da ćemo pokrenuti ponovo apleciju pred Ustavnim sudom FBiH kojom će se tražiti da se svi postupci Vlade FBiH, od trenutka kada je Reuf Bajrović smijenjen s mjesta ministra energetike, pa do trenutka kada je imenovan novi, protuustavni i da sve odluke koje je Vlada donijela krše Ustav zato što u tom periodu bila obezbijeđena ustavna odredba – zastupljenosti konstitutivnih naroda – istakao je Komšić.

On je dalje pojasnio da u tom periodu Vlada FBiH u svom sastavu nije imala dovoljan broj Bošnjaka.

– Ustav FBiH je decidan. Kada se govori o strukturi Vlade FBiH on kaže da je sastavljena po principu 8-5-3, osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, s tim što se jedno mjesto može uzeti na račun najbrojnijeg konstitutivnog naroda i dati ostalima, što je urađeno, ali onda od tih sedam bošnjačkih mjesta Čavara je odlučio da ukine još jednog Bošnjaka, smjenom samo Bajrovića. Tako da je Vlada radila sa šest Bošnjaka što je apsolutno protivno Ustavu FBiH – dodao je Komšić.

Ovu apelaciju podnijet će Milan Dunović, potpredsjednik FBiH i tražit će se da sve odluke koje su u tom periodu donesene budu proglašene neustavnim.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close