Nogometni klubovi u Premijer ligi BiH u sezoni kažnjeni za 273.000 KM

Tokom netom okončane sezone 2015./2016. Premijer lige BiH, nogometni klubovi u Bosni i Hercegovini su na ime različitih kazni platili 273.500 maraka

Tom sumom novca, po izvještajima Disciplinske komisije koji su objavljivani na službenoj stranici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH), kažnjeni su klubovi zbog različitih prekršaja prilikom organiziranja utakmica, ponašanja navijača, službenih osoba i slično, objavila je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN).

Najviše novca u blagajnu NS-a BiH uplatio je FK “Sarajevo”, ukupno 45.500 konvertibilnih maraka. Nakon “Sarajeva” najteže je kažnjena tuzlanska “Sloboda” (34.000), a slijede mostarski “Zrinjski” (33.000), “Željezničar” (28.000) i “Borac” (28.000), zatim “Velež” (21.500), zvornička “Drina” (16.500), “Široki” (16.000), prijedorski “Rudar” (12.500), “Slavija” (11.500), “Čelik” (10.500), “Travnik” (6.500), “Vitez” (4.500), “Olimpic” (4.000) i ”Mladost” (2.000).

Međutim, protekle sezone zabilježene su i drastične kazne kada je u pitanju nacionalističko, rasističko ili navijanje koje u sebi nosi političke poruke. Najčešći izgredi dešavali su se na stadionima u Prijedoru, Zenici i Istočnom Sarajevu.

“Rudar” iz Prijedora je nekoliko puta kažnjavan zbog nacionalističkih ispada svojih navijača, pa mu je, nakon novčanih, izrečena i teška kazna zabrane. Naime, “Rudar” je dvije utakmice na svom stadionu morao igrati bez publike, a ukupno je zbog nacionalističkih ispada navijača klub kažnjen sa 12.500 KM.

Navijači “Rudara” kačili su transparente s političkim ili nacionalističkim porukama i skandirali osuđenim ili optuženima za ratne zločine, te nosili zastave Srbije ili Republike Srpske. Međutim, kako pojašnjavaju iz Disciplinske komisije NS-a BiH, klub se više ne kažnjava zbog zastava, nego isključivo zbog poruka koje njegovi navijači šalju s tribina.

“Mi smo imali mnogo problema, međutim dogovorili smo se da se isticanje zastava više ne sankcionira. Primjerice, iz Republike Srpske su često stizale pritužbe da gostujući navijači iz Federacije nose zastave s ljiljanima. Nošenje te zastave nije kažnjivo jer je zastava s ljiljanima bila međunarodno priznata zastava Bosne i Hercegovine. To ne treba miješati sa zastavom Armije BiH, koja nije ista. Isti je slučaj i sa zastavama Srbije, Hrvatske ili Republike Srpske. To su zvanične zastave država ili entiteta i ne može se sankcionirati njihovo nošenje”, kazao je za BIRN BiH član Disciplinske komisije NS-a BiH Mehmed Spaho.

Spaho ističe da nemaju nimalo tolerancije za transparente ili plakate s političkim ili nacionalističkim porukama.

Tako je, zbog isticanja političkih poruka, iako na transparentu nije bilo konkretnih imena ili događaja, kažnjen i sarajevski “Željezničar”.

U protekloj sezoni zabilježena su i dva slučaja kažnjavanja zbog rasističkih ispada. Oba puta kažnjen je zenički “Čelik”, čiji su navijači na rasnoj osnovi vrijeđali Germaina Kouadija, nogometaša “Travnika” iz Obale Slonovače, te Harmonyja Ikandea, nogometaša “Sarajeva” rođenog u Nigeriji.

Zenički klub je zbog rasizma vlastitih navijača kažnjen sa 9.500 KM.

Zbog rasizma i nacionalističkih ispada kažnjavana je i “Slavija” iz Istočnog Sarajeva, koja je i posljednji klub što je kažnjen u protekloj sezoni – iznosom 2.500 KM zbog skandiranja navijača tokom utakmice protiv “Željezničara”, u posljednjem kolu prvenstva.

Jedan zanimljiv slučaj desio se kada je u pitanju “Široki Brijeg”. Naime, zbog neprimjerenih istupa čelnika u javnosti, Disciplinska komisija kaznila je ovaj klub, ali i njegovog predsjednika Zlatana Miju Jelića, sa 2.500 KM. Ova je odluka izazvala čuđenje u javnosti, jer je poznato da Jelić već odavno ne obitava u Širokom Brijegu, nego se preselio u Zagreb.

“Za nas je Jelić predsjednik kluba. Tako nam je zvanično dostavljeno iz Širokog Brijega. Na papiru je on predsjednik, a sjednice uprave mogu se održavati i u Zagrebu”, pojašnjava Mehmed Spaho.

Najvišu kaznu u nogometnoj sezoni 2015./2016. platio je Nogometni savez BiH. Njega je Evropska fudbalska asocijacija (UEFA), zbog rasističkog, antisemitskog ponašanja navijača BiH na utakmici kvalifikacija za odlazak na EURO 2016. protiv Izraela, kaznila iznosom od 18.000 eura i suspenzijom sjeverne tribine zeničkog stadiona Bilino polje na jednoj utakmici.

(gencija FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close