Nobelovu nagradu za mir dobili su Yousafzai i Satyarthi

Norveški Nobelov komitet dodijelio je Nobelovu nagradu za mir u 2014. godini Indijcu Kailashu Satyarthi i Pakistanki Malalai Yousafzai za njihovu borbu protiv represije nad djecom i mladima i za pravo djece na obrazovanje.

– Djeca moraju ići u školu i ne smiju biti finansijski iskorištavana – navodi se u saopštenju i napominje da je poštovanje prava djece preduslov za miran globalni razvoj.

U saopštenju se navodi da je Satyarthi, nastavljajući Gandhijevu tradiciju, predvodio razne oblike mirnih protesta i demonstracija protiv iskorištavanja djece radi ostvarivanja finansijske koristi.

On je doprinio i razvoju važnih međunarodnih konvencija o dječijim pravima, navodi Norveški Nobelov komitet.

Uprkos svojoj mladosti, Malala Yousafzai se već nekoliko godina bori za prava djevojčica na obrazovanje i pokazala je ličnim primjerom da djeca i mladi mogu da doprinesu poboljšanju svoje situacije, dodaje se u saopštenju.

Nobelov komitet napominje da je Yousafzaijeva to postigla “u najopasnijim okolnostima” i da je “kroz herojsku borbu postala vodeći zagovornik prava djevojčica na obrazovanje”.

“Nobelov komitet smatra da je važno istaći da jedan hindus i jedna muslimanka, Indijac i Pakistanka, zajedno učestvuju u borbi za obrazovanje i protiv ekstremizma”, navodi se u saopštenju.

Komitet naglašava da su doprinos ovoj borbi dali i mnogi drugi pojedinci i institucije u međunarodnoj zajednici.

“Izračunato je da širom svijeta danas postoji 168 miliona djece-radnika. U 2000. godini taj broj bio je veći za 78 miliona. Svijet je napravio korak ka cilju eliminacije upošljavanja djece”, navodi Nobelov komitet.

U saopštenju se zaključuje da “borba protiv represije i za prava djece i adolescenata doprinosi realizaciji “bratstva među narodima”, koje Alfred Nobel pominje u svom testamentu kao jedan od kriterija za Nobelovu nagradu za mir.

Autor: Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close