-TopSLIDEPolitikaSvijet

Noam Chomsky: “Svjedoci smo strašnih prijetnji po organizirani opstanak života na zemlji … “

Noam Chomsky (91), najutjecajniji i najugledniji suvremeni svjetski mislilac, u dramatičnom, upozoravajućem intervjuu kojeg je dao časopisu “New Statesman” upozorio je na tri ključna problema zbog kojih se trenutačna situacija naziva najopasnijom u povijesti. Ti su problemi: klimatske promjene, opasnost od izbijanja nuklearnog rata i uspon autoritarnosti.

“U povijesti čovječanstva nije bilo ništa slično. Dovoljno sam star da se vrlo jasno sjećam prijetnje da bi nacizam mogao zavladati većim dijelom Euroazije. Američki vojni stratezi predvidjeli su da će se rat završiti regijom kojom dominira SAD i regijom kojom dominira Njemačka. Ali čak ni to, iako užasno, nije toliko strašno kao mogućnost kraja organiziranog ljudskog života na zemlji, a upravo sa sa tim suočavamo”, kazao je Chomsky.

On je u svim tim negativnim procesima koji prijete kataklizmi čovječanstva vidio veliku ulogu i utjecaj američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Evo najvažnijih dijelova ovog intrigantnog intervjua, analiza i upozorenja Noama Chomskog.

“Trump je postigao nešto prilično impresivno, uspio je povećati prijetnju svake od tri opasnosti. Što se tiče nuklearnog oružja, nastavio je sa demontiranjem sporazuma o kontroli naoružanja, sporazuma koji je pružao određenu zaštitu od terminalne katastrofe. Uveliko je povećao razvoj novih, opasnih, prijetećih oružja, što znači da to čine i drugi, što povećava prijetnju svima nama.

U vezi s ekološkom katastrofom, pojačao je napore da maksimizira upotrebu fosilnih goriva i ukine propise koji donekle ublažavaju učinak nadolazeće katastrofe ako nastavimo ovim sadašnjim putem.

Što se tiče demokracije, to je postala šala. Izvršni segment američke Vlade potpuno je očišćen od bilo kakvog disidentskog glasa. Sada je preostala samo grupa ulizica.

Trump je lice nove reakcionarne internacionale koju čine zemlje kao što su Brazil, Indija, Velika Britanija, Egipat, Izrael i Mađarska. Na Zapadnoj hemisferi vodeći kandidat je Jair Balsonaro, svojevrsni i mali klon predsjednika Trumpa.

Na Bliskom Istoku ta reakcionarna internacionala zasnivat će se na porodičnim diktaturama, najreakcionarnijim državama na svijetu. Abdel al-Sisijev Egipat je najgora diktatura koju je Egipat ikada imao.

Izrael se toliko promaknuo udesno, da vam je potreban teleskop da biste ga vidjeli, riječ je o jedinoj zemlji na svijetu u kojoj su mladi ljudi čak i reakcionarniji od odraslih.

Narendra Modi uništava indijsku sekularnu demokraciju ozbiljnom represijom nad muslimanskim stanovništvom, upravo je uveliko proširio strašnu indijsku okupaciju Kašmira.

U Evropi je vodeći kandidat Viktor Orban u Mađarskoj koji stvara protofašističku državu. Postoje i druge osobe poput Mattea Salvinija u Italiji, koji uživa gledajući kako se izbjeglice utapaju u Mediteranu.

Što se tiče Velike Britanije, Nigel Farage će se pojaviti i biti pravi kandidat ako Boris Johnson ne bude služio svrsi, što on može. Velika Britanija prijeti da će prekršiti međunarodno napravo i napraviti potpuni prekid sa Evropskom unijom, te pretvoriti tako Britaniju u još većeg vazala Sjedinjenih Država nego što je već sada”.

Poznati filozof je kazao kako užasan strah osjeća pred najavom Donalda Trumpa da neće poštovati rezultate predstojećih američkih predsjedničkih izbora ukoliko rezultat bude loš za njega. “U životu sam dočekao 21. američkog predsjednika i nikada nijedan nije tako nešto najavio”, kazao je Chomsky.

(S. B.) 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close