-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Njih više nema, a vi ćete, kao, sad plakati

Dok je stanje naših duša ovakvo, oni slabi i krhki, nemoćni, neće imati drugog izlaza i bježat će od nas ovakvih – u smrt

Piše: Ema Maslo

U Banjoj Luci se objesila žena koja je nedavno verbalno linčovana na društvenim mrežama nakon što je objavljen snimak na kojem ona vrši malu nuždu na javnom mjestu. Iza sebe je ostavila dvoje djece. Nju je, nakon što je snimak osvanuo na društvenim mrežama, policija identificirala i uručila joj prekršajni nalog zbog nedozvoljenog obavljanja fiziološke potrebe na javnom mjestu. Zaprijećena kazna je od 200 do 800 KM.

 

 

No, u sretnim društvima možda bi epilog ovog „velikog zlodjela“ završio na tome. U nesretnim, kao što je naše, gdje su uobičajeni i gotovo normalni, svakako rado prihvaćeni omalovažavanje, ponižavanje, ismijavanje svega i svakoga, epilog je smrt!

Histerična masa zanemarila je, naslađujući se snimkom i vrijeđajući ženu, sve svoje nedaće koje se svakim danim kao mreža sve više petljaju oko njih te su se nadmašivali komentirajući to što je neka tamo žena, iz ko zna kojeg razloga, vršila nuždu pored auta. I ta neka tamo više, očigledno, nije znala kuda i kako dalje, uz, vjerovatno, uobičajene nedaće koje opsjedaju bh. čovjeka… Dvoje djece ostalo je bez majke u ovom i ovakvom bezdušnom svijetu.

Jedna porodica razbijena je zbog mase koja se zarad jednog lajka okomila na mladu ženu, koja je za svoj zločin trebala platiti nekoliko stotina maraka.

 

Sve to desilo se nekoliko mjeseci nakon tragičnog kraja mladića Mladena Dulića iz Laktaša, kojeg su društvene mreže “ubile” jer je tražio posao na pumpi. I džaba su, nakon tog nemilog događaja, mase na društvenim mrežama osudile ismijavanje, džaba su se tražile sankcije, strožije kažnjavanje. Džaba sve to u društvu gdje su kriminalci glavne zvijezde društvenih mreža, gdje su rijaliti emisije najgledanije i gdje bi te iste mase, da se nesretni Mladen nije ubio, i dan-danas njega ismijavale.

Mladenova tragedija morala je biti tačka za iživljavanje na društvenim mrežama. Međutim, kod nas se ni fizičko maltretiranje i zlostavljanje ne sankcioniraju, a online bara puna je zvjerki koje jedva čekaju nekoga da ismiju, da mu nanesu zlo i onda se hrane svim tim. Dok je stanje naših duša ovakvo, oni slabi i krhki, nemoćni, neće imati drugog izlaza i bježat će od nas ovakvih. U smrt.

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close