PolitikaRegion

Njemačka ublažila zakonske uslove za za pristup tržištu rada

Od početka ove godine zaposlenju u Njemačkoj mogu se nadati ne samo oni koji imaju zanimanje koje se nalazi na listi deficitarnih, nego svi koji pronađu poslodavca voljnog da ih zaposli. Njemačka je ublažila zakonske uslove za pristup tržištu rada za državljane BiH. Ipak, upućeni upozoravaju kako ovo ne znači da će svi koji apliciraju odmah i dobiti posao, javlja TV1.

“Uslov da neko ode sada u Njemačku jeste da ima validnu radnu potvrdu i ponudu od poslodavca, da postoji potreba za takvim radnikom u određenoj regiji”, pojasnio je za TV1 Boris Pupić , portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH

Od 2013. godine posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje iz BiH zaposlene su ukupno 1.622 osobe u Njemačkoj.

Stručnjaci upozoravaju da neće svi koji apliciraju za posao u Njemačkoj odmah i dobiti posao.

“U praksi neće biti tako jednostavno zaposliti se u Njemačkoj. Njemačka štiti svoje tržište rada i prednost imaju građani EU”, ističe Pupić.

Bitna izmjena je i to što državljani BiH sa deficitarnim zanimanjem mogu dobiti boravišnu dozvolu u Njemačkoj na period od šest mjeseci i tokom tog vremena tražiti posao.

“Ali moraju dati garanciju da mogu finansirati ostanak  u Njemačkoj u tom periodu, da neće tražiti socijalna davanja od države”, pojašnjava Pupić.

Kao i do sada, određena zanimanja su poželjnija, a tu prije svega spadaju ljekari i ostalo medicinsko osoblje, inženjeri, određene vrste majstora, pretežno građevine i struje, mašinovođe, serviseri rashladnih uređaja i njega starih lica.

(Vijesti.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close