PolitikaSvijet

Njemačka traži 1,2 miliona radnika

Šta donosi novi zakon o useljavanju

Njemačka ne može popuniti 1,2 miliona slobodnih radnih mjesta i traži dobre, kvalificirane radnike, izjavila je Andrea Medler (Madler) iz njemačkog ministarstva rada i socijalne politike.

U okviru konferencije “Zapadni Balkan i njemačka privreda”, koja je održana u Beogradu, Medler je rekla kako je tržište rada u Njemačkoj potpuno ispražnjeno u određenim regijama. 

– Njemačkoj privredi potrebna je kvalificirana radna radna snaga i zato otvara tržište rada i izvan EU – dodala je ona povodom novog njemačkog zakona o useljavanju stručne radne snage, koji će se početi primjenjivati 1. marta 2020. godine. 

Taj zakon je, ističe, i politički signal kako je Njemačka i dalje otvorena za migrante iz čitavog svijeta koji su kvalificirani. 

Jedna od novosti zakona jeste da se ukida ispit prednosti, koji je podrazumijevao da se prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz zemalja izvan EU zaposli domaći kadar, a kako je navela Madler, kvalificirana migracija se odnosi na sva zanimanja, a ne samo na visoko obrazovani kadar. 

Novost je, dodaje, da je priznata kvalifikacija uvjet za migraciju na tržištu rada. 

– Onaj ko donosi neakademsku kvalifikaciju mora dokazati da ima obrazovanje koje je jednako dualnom obrazovanju. Tamo gdje to ne postoji, proširili smo mogućnost da u Njemačkoj steknu dodatnu kvalifikaciju koja će onda biti izjednačena s domaćim kvalifikacijama – rekla je Medler. 

Navela je kako zakon ničemu ne služi ako su komplicirani postupci za izdavanje viza i ako predugo traju. 

– Iz tog razloga smo pojednostavili procese, ubrzali postupak za stručnu radnu snagu – zaključila je Medler.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close