Njemačka neće podržati ekonomske sankcije protiv Rusije

Zapad još nije dostigao fazu kada će biti spreman da uvede ekonomske sankcije Rusiji, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, dodajući da kako se nada političkom rješenju ukrajinske krize.

Kancelarka je kazala da “nije zintersirana za eskalaciju” napetosti s Rusijom, obraćajući se novinarima nakon sastanka s predsjednicom Južne Koreje.

– Nasuprot tome, ja radim na de-eskalaciji situacije – navodi Itar-Tass njene riječi.

Merkel vjeruje da Zapad “još nije dostigao fazu koja implicira uvođenje ekonomskih sankcija” Rusiji, za koje se zalaže američki predsjednik Barack Obama.

– Nadam se da ćemo biti u stanju da to izbjegnemo – kazala je.

Berlin se u velikoj mjeri oslanja na ekonomske veze s Rusijom, s kojom je obim međusobne trgovine u 2013. godini dostigao oko 76 milijardi eura. Oko 6.000 njemačkih firmi s više od 300.000 zaposlenika zavisno je od ruskih partnera s ukupnim ulaganjima od 20 milijardi eura.

Njemačka je trenutno najveći izvoznik EU u Rusiju. Njemačke kompanije za proizvodnju vozila vjerovatno će prve propatiti jer  oko polovcine njemačkog izvoza u Rusiju otpada na vozila i mašineriju.

Volkswagen, BMW, i proizvođač kamiona MAN imaju operacije u Rusiji, dok je VW spreman da uloži još 1,8 milijardi u istočnoevropsko tržište do 2018. godine, javile su novine Local.

Opel, njemački proizvođač automobila koji je prodao više od 80.000 vozila u Rusiji u prošloj godini, saopćio je prošle sedmice da ta kompanija “već osjeća napetosti i opterećenja” od promjene kursa rublje”, izjavio je Karl-Thomas Neumann, čelnik Opela, za magazin Automobilwoche.

(FENA/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close