Njemačka može pomoći zapadnom Balkanu

Njemačka je jedina zemlja u Evropi koja bi mogla suštinski pomoći da region zapadnog Balkana bržim koracima krene prema Evropi, smatraju analitičari.

I njemački analitičari i komentatori, inače vrlo strogi i oprezni u analizama kad je u pitanju Balkan, naglašavaju da njemačka inicijativa da krajem ovog mjeseca pozove balkanske lidere na sastanak u Berlin može uroditi plodom jer se ovaj put stvari ne baziraju na političkim uslovljavanjima, nego na konkretnim ekonomskim projektima s ciljem povezivanja zemalja zapadnog Balkana.

Tako, na primjer, magazin “Die Welt” ističe da svaka od zemalja zapadnog Balkana ima projekte koji bi mogli biti od regionalnog značaja, navodeći primjer želje Srbije da izgradi željeznički koridor na ruti Minhen – Istanbul, ili želju Hrvatske da izgradi Pelješki most kojim bi kopneno povezala jug sa ostatkom Hrvatske. Navode da je upravo Njemačka spremna da direktno i preko evropskih fondova stavi na raspolaganje novac potreban za realizaciju ovih mjera.

Osim toga, njemački mediji podsjećaju da je Aleksandar Vučić odmah nakon izborne pobjede u Srbiji na prvo mjesto u prvom govoru najavio bolje odnose sa Njemačkom, a nedavna posjeta Berlinu je potvrdila da se Vučić obavezao na ekonomske reforme, lično obećavši Angeli Merkel da će usvojiti novi reformski zakon o radu, što je i učinio, te da će dodatno popraviti vladavinu prava u zemlji.

Iz BiH će u Berlin otputovati Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zlatko Lagumdžija, ministar spoljnih poslova BiH, i Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ne treba zaboraviti ni da je Nikolas Hil, vršilac dužnosti ambasadora SAD u BiH, takođe nakon izbora najavio da će se SAD ozbiljnije posvetiti BiH.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close