Njemačka je obustavila program zapošljavanja mladih Evropljana

Njemačka je zbog prevelikog broja zahtjeva, obustavila program zapošljavanja mladih Evropljana, koji je trebalo da traje do 2018. godine.

Autor: Index.hr

Do kraja marta ove godine, u sklopu programa Mobipro, 9.000 mladih ljudi iz evropskih zemalja podnijelo je zahteve za dodejlu bespovratnih sredstava za zapošljavanje, objavljeno je na službenom portalu programa thejobofmylife.de.

Iako je Nejmačka odobrila tri puta veći iznos sredstava za ovaj oblik zapošljavanja, nego što je prvobitno predviđeno, broj prijava je nadmašio sva očekivanja, tako da nije moguće osigurati sredstva za sve kandidate.

Program zapošljavanja obuhvata mlade od 18 do 35 godina, i trebalo je da traje do 2018. godine, a odabrani kandidati dobili su kurs njemačkog jezika, plaćene troškove selidbe, finansijsku podršku tokom stažiranja, kao i razne savjetodavne usluge.

Krajem prošle godine, bez posla je u Evropskoj uniji bilo 5,6 miliona osoba mlađih od 25 godina, od kojih 3,5 otpada na evrozonu.

Nezaposlenost mladih u Evropskoj uniji iznosila je 23,6 odsto, dok je u evrozoni iznosila 24,2 posto.

Najviše stope nezaposlenosti zabilježene su u Španiji (57,7%), Grčkoj (54,8%) i Hrvatskoj (49,7%) dok su najmanje stope nezaposlenosti mladih očekivano bile u Njemačkoj (7,5%) i Austriji (8,6%).

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close