PolitikaSvijet

Nivo ugljen-dioksida u atmosferi najviši u posljednjih 800 hiljada godina

IZVJEŠTAJ SVJETSKE METEOROLOŠKE AGENCIJE: Nivo ugljen-dioksida u atmosferi najviši u posljednjih 800 hiljada godina

 

Pripremila:A.O.

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Petteri Taalas, izdao je u ponedjeljak upozorenje u Ženevi na alarmantni rast nivoa ugljen-dioksida u atmosferi u 2016. godini. Uzrokovane ljudskim aktivnostima, koncentracije ugljen dioksida dostigle su 403,3 ppm u 2016, u odnosu na 400,00 ppm u 2015. godini.

U Izveštaju WMO navodi  se da su koncentracije ugljen dioksida u 2016. godini dostigle 403,3 ppm, to je povećanje od 145 posto u odnosu na predindustrijski nivo iz 1750. godine.

Nikada nismo vidjeli tako veliki rast za godinu dana, kao što smo prošle godine vidjeli u koncentraciji ugljen dioksida”, rekao je Taalas naglašavajući “ da je vrijeme da vlade ispune obećanja koje su napravili u Parizu 2015. godine i da preduzmu korake da smanjimo globalno zagrijavanje.”

Nalazi ovog izveštaja zasnovani su na opservacijama koje je vodio WMO Global Atmosphere Watch program. Utvrđeno je da brzo povećanje atmosferskih nivoa CO2 i drugih gasova sa efektom staklene bašte ima potencijal da započnu promjene bez presedana u klimatskim sistemima, što dovodi do “ozbiljnih ekoloških i ekonomskih poremećaja“.

Rast populacije, intenzivirane poljoprivredne prakse, povećanje korištenja zemljišta i smanjivanje šuma, industrijalizacija i prateća upotreba energije iz fosilnih goriva doprinose  povećanju koncentracija gasova staklene bašte u atmosferi.

Taalas ističe da novi podaci otkrivaju  da se  “zapravo krećemo u pogrešnom pravcu kada govorimo o primjeni Pariškog sporazuma i to sve pokazuje da postoji hitna potreba za podizanjem nivoa aktivnosti za ublažavanje klimatskih promjena.”

Šefica Odsjeka za istraživanje atmosferskih okoliša u WMO-u Oksana Tarasova kaže da se prošlogodišnji povećani nivo CO2 dogodio zbog kombinacije ljudskih aktivnosti i fenomena El Nino. El Nino klimatski je fenomen povezan sa toplijim temperaturama mora, za koje se veruje da su odgovorne za izazivanje suša u tropskim regijama, kao i uragana i požara u drugim dijelovima svijeta. Međutim, povećanje nivoa ugljen-dioksida u 2016. godini bilo je značajno veće od  El Nino uticaja,

Ono što sada radimo sa atmosferom je 10 do 20 puta brže nego što je ikada zabilježeno u historiji planete“, rekla je Tarasova.

Prema izvještaju WMO-a, koji pokriva sve atmosferske emisije, nakon ugljen-dioksida, drugi najvažniji staklenički gas je metan- njihovi nivoi porasli su prošle godine, ali nešto manje nego u 2014. godini. Azotni oksid je treći najtopliji gas i on je povećan u odnosu na prošlu godine.

Objavljivanje izvještaja WMO-a poklapa se sa Izveštajem Ujedinjenih nacija o životnoj sredini (UNEP) o uticaju emisije koji je objavljen 31. oktobra a koji prati kako vlade preduzimaju korake za smanjenje emisije gasova staklene bašte. Zajedno, obe publikacije služe kao naučna baza za političke odluke na pregovorima UN o klimatskim promjenama u Bonu.

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close