-TopSLIDEBiHPolitika

Ništa od veta: NSRS nije podržala Dodikovo pozivanje na vitalni nacionalni interes

LOŠ DAN ZA LIDERA SNSD-A

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas nije prihvatila da se proglasi zaštita vitalnog nacionalnog interesa po pet odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To znači da neće biti veta na ove odluke.

Nije prihvaćeno proglašenje vitalnog nacionalnog interesa:

  • O odobravanju memoranduma o razumijevaju između Centralne izborne komisije (CIK) i OSCE-a.
  • O odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju u vezi sa saradnjom u području izbora između CIK-a i Državne izborne kancelarije Mađarske;
  • O međunarodnom istraživanju kompjuterske i infromacione pismenosti (ICILS 2023) učenika iz Bosne i Hercegovine;
  • O odobravanju sporazuma o učešću Bosne i Hercegovine u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju (TALIS 2024);
  • O odobravanju sporazuma o učešću Bosne i Hercegovine u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka (TIMSS 2023).

Korištenje vitalnog nacionalnog interesa je izostalo, jer nije bilo dvotrećinske većine da bi se takva odluka donijela. Za donošenje ovakve odluke bilo je potrebno minimalno 56 glasova, a opozicija nije dala podršku.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je tražio da se ove odluke proglase štetnim po nacionalne interese tvrdeći da ih je Predsjedništvo donijelo bez konsenzusa. Između ostalog, vladajući su kao razlog za proglašenje vitalnog nacionalnog interesa istakli to da je uslov za učešće Bosne i Hercegovine u spomenutim istraživanjima da Republika Srpska bude posebno istaknuta na listama rezultata istraživanja, što ranije nije bio slučaj.

Na sjednici NSRS-a obratili su se, između ostalih, Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović (SNSD). Tom prilikom su se osvrnuli i na ranije danas izrečene sankcije Velike Britanije poručivši da im on neće naštetiti. Britanci su kao razlog sankcionisanja Dodika naveli potkopavanje legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, dok su kao razlog za sankcionisanje Cvijanović naveli veličanje ratnih zločinaca.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close