Nikšić: Razotkriva se najveća korupcijska afera od ‘96.

Ukoliko se optužbe koje je na sjednici Skupštine Razvojne banke FBiH iznio direktor Ramiz Džaferović pokažu tačnim, to će biti najveća korupcijska afera u Federaciji BiH od 1996. godine do danas, izjavio je za „Dnevni avaz” premijer FBiH Nermin Nikšić. Premijer FBiH poručuje da očekuje istragu o ovom predmetu te da neko mora biti procesuiran za iznesene optužbe!

Kompletirati istragu

Nikšić kaže da se Tužilaštvo Kantona Sarajevo već obraćalo Vladi FBiH povodom slučaja „Razvojna banka”. Istovremeno, Nikšić je zajedno s ministrima pravde i unutrašnjih poslova FBiH podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH u ovom predmetu.

– Na ovome ne može ostati. Prečesto se kod nas dešava da krene neka lavina optužbi i da jednostavno sva priča umre kao da nikad nije ni bila. Moraju odgovarati oni koji su optuženi, ako se optužbe pokažu tačnim, ili mora odgovarati onaj ko je optužbe iznio, ako se one pokažu netačnim – kaže Nikšić.

Kada je u pitanju istraga protiv predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke Petra Jurčića zbog falsificiranja diplome, Nikšić kaže da je informacija FUP-a o ovom slučaju već razmatrana na Vladi. No, tada nije bilo raspoloženja unutar Vlade da se poduzmu sankcije.

– Izgleda da se istraga pokazuje utemeljenom. Kad to postane zvanično, Vlada bi se morala opredijeliti. Ako se to pokaže tačnim, čovjek sasvim sigurno ne može nastaviti raditi ni kao član ni kao predsjednik NO Razvojne banke. Je li to razlog za nervozu i pokušaje da se neke stvari nabrzinu realiziraju unutar tog bloka SDA, HSP i NSRzB, to će se vrlo brzo raspetljati – kaže Nikšić.

Premijer Nikšić najavljuje i da će se definitivno ići u smjenu ministara u Vladi FBiH koji su blokiranjem sjednice i budžeta pokušali ugroziti aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

S obzirom na to da je predsjednik FBiH, koji donosi konačnu odluku, narednu sedmicu na službenom putu, prijedlog smjena bi mogao biti upućen nakon povratka Živka Budimira iz SAD-a. Iako još postoji nekoliko opcija na koji način će to učiniti, Nikšić kaže da će se smjene dogoditi, bilo to u etapama ili odjednom.

Spasiti dignitet

– Dužan sam to prema zaključcima oba doma Parlamenta, kao i zbog pokušaja deblokade rada i spašavanja digniteta Vlade. Ne postoji političko opravdanje da se ne dođe na sjednicu Vlade kada se raspravlja o tako ključnim dokumentima kakav je budžet. Pogotovo što su svi bili svjesni situacije i rokova – smatra Nikšić.

On dodaje da, iako nije konfliktna ličnost, nije spreman trpjeti blokade i ucjene.

Izglasati budžet

S obzirom na to da je budžet FBiH za 2013. godinu tema današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, Nikšić očekuje da će parlamentarci pokazati više svijesti nego što su, zastupajući političke stavove svojih partija, pojedini ministri u Vladi FBiH pokazali.

– Ja sam samo iskoristio svoje ustavne ovlasti. Očekujem da će se u skladu s tim parlamentarci i izjašnjavati te da ćemo imati budžet u skladu s rokom koji smo preuzeli u pismu namjere MMF-u – kaže Nikšić.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close