Nikšić protiv Lijanovića i osam ministara

Ustavni sud Federacije BiH zakazao je u srijedu javnu raspravu po zahtjevu federalnog premijera Nermina Nikšića za hitno rješavanje spora između njega i dopremijera FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića te još osam federalnih ministara iz SDA, HSP-a i NSRzB-a u vezi s donošenjem nezakonite i neustavne odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade, saznaje “Dnevni avaz”.

Riječ je od događaju od 19. marta, kada je devet ministara, na čelu s Lijanovićem, na sjednici Vlade FBiH izglasalo izmjene navedenog poslovnika tako da su dopremijeru FBiH, odnosno Lijanoviću, omogućili da saziva sjednice te da potpisuje akte Vlade.

Time su, prema tvrdnjama Nikšića, ali i Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH, svjesno prekršili član 9. Zakona o Vladi FBiH, koji propisuje da premijer potpisuje akte Vlade FBiH. Također, Nikšić smatra da su prekršene i ustavne odredbe koje reguliraju funkciju premijera.

Uporedo sa zahtjevom prema Ustavnom sudu da riješi ovaj spor, Nikšić je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podnio krivičnu prijavu protiv Lijanovića zbog sumnji da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Kako se navodi u prijavi, Lijanović je prekoračio granice službenog položaja ili ovlaštenja tako što je poduzeo radnje predsjedavanja sjedicom Vlade FBiH i potpisivanja akta Vlade bez prethodne saglasnosti premijera, čime je teško uzurpirao ustavna i zakonska prava premijera FBiH.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close