Nikšić: Naći rješenje za mostarski Aluminij

Federalni premijer Nermin Nikšić je, nakon jučerašnje posjete mostarskom Aluminiju, kazao kako prepoznaje napore aktualnog vodstva ove kompanije, te da će Vlada Federacije BiH učiniti sve u što je njenoj moći da se zadrže radna mjesta i da tvrtka opstane, dodavši kako se problem nagomilanih dugova ne može riješiti preko noći.

Sastanak kojem su, uz premijera Nikšića, sudjelovali federalni ministar energetije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, predsjednik Uprave Aluminija d.d. Mostar Željko Kordić, predsjednik Regulatorne agencije za električnu energiju u Federaciji BiH Risto Mandrapa, direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić i direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, bio je posvećen problematici poslovanja najvećeg bh. izvoznika.

U izjavi za novinare nakon sastanka Nikšić je kazao kako Vlada Federacije BiH nema zakonsku mogućnost direktnog ugovaranja nižih cijena električne energije za Aluminij, ali da postoje druge mogućnosti kako pomoći Aluminiju, kao što je Zakon o financijskoj konsolidaciji privrednih društava.

– Mi smo spremni da s drugim povjeriteljima, dobavljačima i svima onima koji rade s Aluminijem, kao i s bankama, pokušamo napraviti plan financijske konsolidacije – kazao je Nikšić, dodavši kako bi oni koji su do sada ostvarivali enormne profite u poslovanju s Aluminijem sada trebali pokazati solidarnost i spremnost u borbi za spas ove kompanije.

– Sve što smo danas radili bilo je na fonu toga da se Aluminij spasi, da osiguramo zaštitu radnih mjesta, a dotakli smo se i teme bivših radnika. Međutim, moramo učiniti sve da se Aluminij ne ugasi, jer ako do toga dođe nećemo moći obeštetiti ni bivše radnike – kazao je federalni premijer.

On je kazao kako u ovom trenutku interes Vlade Federacije BiH, koja trenutno ima 44 posto vlasničkog udjela u Aluminiju, nije da postane većinski vlasnik tvrtke.

– Mi smo u prilici da nas neko zove i da imamo svojih 44 posto nakon deset godina, kad je dubioza u Aluminiju 220 milouna maraka. Dok je Aluminij bio zlatna koka za one koji su od njega jako dobro živjeli, tad nije bilo ni Federalne vlade niti je netko zvao Vladu”, istaknuo je Nikšić.

Komentirajući preliminarne nalaze financijske policije, koja već nekoliko mjeseci istražuje poslovanje Aluminija, premijer Nikšić je, ne ulazeći u pojedinosti, kazao “da se sledio od nekih ugovora” te da će neko morati odgovarati za te ugovore.

Predsjednik Uprave Aluminija d.d. Mostar Željko Kordić, koji je na tu dužnost postavljen u januaru ove godine, kazao je kako postoje dvije mogućnosti za rješavanje problema Aluminija.

– Novi zakon o financijskoj konsolidaciji daje nam mogućnost da s dobavljačima sirovina napravimo fer i korektan dogovor prema kojemu bi se dugovanja ili barem dio tih dugovanja pretvorio u vlasnički kapital ili da se ide na obročno plaćanje dugovanja – kazao je Kordić.

Premijer Nikšić je zaključio kako je jučer pokrenut proces traženja spasa za Aluminij, te da se rješenje ne može naći preko noći.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close