Nikšić: Isplata penzija uvećanih za pet posto počinje u petak

Isplata penzija uvećanih za pet posto počinje u petak, 7. februara, što je drugo po redu povećanje u mandatu ove Vlade FBiH.

– Ovu penziju će dobiti 359.969 penzionera u Federaciji BiH. Za isplatu povećanih penzija treba oko sedam miliona KM na mjesečnom, odnosno 85 miliona KM na godišnjem nivou. Federalna vlada ima novac do nivoa 66 miliona KM osiguran – istakao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na današnjoj pres-konferenciji, koju je održao u Sarajevu zajedno s predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH i delegacijom kantonalnih udruga umirovljenika FBiH.

Za preostalih 19 miliona KM, kaže, Vlada ima jasan plan kako obezbijediti taj novac, kroz aktivnosti unutar same Vlade FBiH, kao i unutar uprave Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja.

– Nakon ovog povećanja prosječna penzija u Federaciji BiH će iznositi za one kojima je povećana oko 360 KM. Prije dolaska ove Vlade prosječna penzija je iznosila 327 KM, a prije tri godine je bilo 20.000 penzionera manje nego što ih ima danas – kazao je premijer Nikšić.

Dodao je da će zagarantovana penzija za sve one koji su ostvarili 40 godina radnog staža nakon ovog povećanja iznositi će 434,90 KM, a prije tri godine iznosila je 395,14 KM.

Minimalna penzija, kaže federalni premijer, iznosit će 326,17 KM, dok je prije tri godine bila 296 KM.

Prvo povećanje penzija u ovom mandatu Vlade FBiH je bilo 2011. godine također za pet posto.

Vlada Federacije je 22. januara na sjednici dala saglasnost Federalnom zavodu za PIO/MIO da, u smislu člana 51. Zakona o PIO, utvrdi koeficijente za isplatu penzija od 1. januara 2014. godine.

Na ovaj način su penzije u FBiH povećane za pet posto, što je drugo povećanje u istom procentu u mandatu ove Vlade FBiH.

Federalni zavod za PIO/MIO je 29. januara utvrdio nove koeficijente.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close