Kultura

Nikolaj Vasiljevič Gogolj 

Nikolaj Vasiljevič Gogolj (Veliki Soročinci, 1. april 1809 – Moskva, 4. mart 1852) bio je ruski dramatičar ukrajinskog porijekla.

Nikolaj Vasiljevič Gogolj, ruski pisac. Nikolaj Vasiljevič Gogolj (1. april 1809 – 4. mart 1852) hronološki prvi među velikim ruskim realistima, pisao je pripovjetke, romane i komedije.
Na njegovo opredjeljenje za književnost jako su utjecala prijateljstva sa Žukovskim, i naročito Puškinom koji mu je dao ideje za nekoliko djela. Gogolj je imao veliki uticaj na kasnije ruske realiste.
Nikolaj Vasiljevič Gogolj je rođen 1809. u današnjoj Ukrajini. Svoje prvo djelo objavljuje po dolasku u Sankt Peterburg, poemu koja je doživjela porazne kritike, te Gogolj spaljuje sve primjerke knjige. Prvu zbirku novela “Večer na majuru kod Dikanjke” objavljuje 1832. te upoznaje Puškina, koji je uvelike utjecao na njegovu karijeru. 1835. objavljena je zbirka “Mirogord”, nakon čega započinje ciklus tzv. peterburških pripovjesti, u koji su uključene i slavne novele poput “Nosa” i “Kabanice”. Roman “Mrtve duše”, Gogoljevo najpoznatije djelo, napisano je u svojevrsnom političkom izbjeglištvu u Rimu, gdje se pisac sklonio nakon premijere svoje komedije “Revizor”. Gogolj je umro u Moskvi 1852. godine.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close