Nikola Tesla izmislio je koncept smartphonea 1908. godine

Jeftin uređaj, koji bi pristajao u ruku, omogućiti će nosiocu da čuje bilo gdje, na kopnu ili moru, glazbu ili pjesmu, govor političara, predavanje eminentnih imena znanosti, misu svećenika, s bilo kojeg dalekog mjesta. Na isti način bilo koja slika, slovo, crtež ili tisak moći će se prenositi s jednog na drugo mjesto.

Nikola Tesla posvetio je svoj život bežičnom prijenosu energije. Pod to je spadao i prijenos informacija. Prvo daljinski upravljano vozilo demonstrirao je Nikola Tesla kao teleautomaciju 1898. u Madison Square Gardenu. Najviše ga je zanimao prijenos električne energije preko atmosfere, pa je napisao i knjigu Budućnost bežične vještine (The Future of the Wireless Art).

U njoj piše:

Čim bude završeno [Teslino postrojenje za bežični prijenos na Long Islandu], bit će moguće da poslovni čovjek u New Yorku diktira upute i da se one pojavljuju automatski u Londonu illi drugdje. Bit će moguće da zove iz svog ureda i razgovara bilo gdje, s bilo kojim vlasnikom telefona na svijetu, bez posebne nove tehnologije. Jeftin uređaj, koji bi pristajao u ruku, omogućiti će nosiocu da čuje bilo gdje, na kopnu ili moru, glazbu ili pjesmu, govor političara, predavanje eminentnih imena znanosti, misu svećenika, s bilo kojeg dalekog mjesta. Na isti način bilo koja slika, slovo, crtež ili tisak moći će se prenositi s jednog na drugo mjesto.

Ovo savršeno odgovara suvremenim smartphoneovima, od njihove veličine do mogućih uporaba.

Kao što je poznato, Tesla nikad nije dobio dovoljno financiranje za svoje postrojenje.

/dialogos.ba/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close