Nikola Grabovac: Dalje zaduživanje vodi u ropstvo, postoji rješenje i bez MMF-a

Gostujući u emisiji Pravda sa Sanjinom Bećiragićem na TV1, bivši federalni ministar finansija i bivši potpredsjednik Vlade FBiH Nikola Grabovac upozorio je da dalje zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vodi BiH u finansijsko ropstvo, kakvo danas ima Grčka.

“Niko iz struktura vlasti danas se ne opredjeljuje da stv ara prihode, nastoje samo da podići kredite kako bi izmirili obaveze. Samo prave nova zaduženja. Nakon ovog, uslijediće još jedan kredit kod MMF-a i možda će to biti posljednji. Četvrti korak je zaustavljanje svih kredita od MMF-a i traženje od države da izvrši prodaju i privatizaciju firmi, na koje se oni usmjere. Moraćemo prodati domaće resurse da bismo vratili dug MMF-u”, upozorava on, uz konstataciju da ova finansijska institucija isključivo spašava vlade, a ne građane.

Rješenje za izlazak iz ekonomske krize vidi i bez pomoći MMF-a. Za to je potrebna pomoć prijateljskih zemalja i dogovor ključnih domaćih političkih aktera.

“SAD su bez pokrića štampale više od četiri hiljade milijardi dolara. EU je donijela odluku da se bez pokrića štampa do hiljadu i sto milijardi evra.  BiH ima konvertibilnu marku koja je 100 posto pokrivena stranim devizama, koje su čvrste i konvertibilne. Tvrdim da je u ovom momentu konvertibilna marka zdravija valuta nego američki dolar i evro. Moj prijedlog je da krenemo u štampanje konvertibilne marke u ograničenoj sumi, negdje do 10-ak posto, da izazove inflaciju. U tom slučaju, zakonski se mora riješiti da je za kontrolu inflacije odgovrna Centralna banka BiH do deset posto. Ako inflacija bude veća od deset posto, krivično će odgovarati rukovodioci Centralne banke BiH”, pojasnio je svoj prijedlog Grabovac.

U vrijeme kada je bio ministar finansija, FBiH bila je u suficitu. U emisiji Pravda objasnio je na koji način je to postignuto.

“Okrenuli smo se energičnoj naplati svih vrsta poreza, carina i drugih davanja iz firmi, pa i od međunarodne zajednice, između ostalog, i OHR. U roku od manje od godinu dana, budžet napunili sa 100 posto iznosa i uvećali prihode za 250 miliona KM”, precizirao je on.

No, ubrzo ga je OGR smijenio. “Tada sam dao izjavu da nam MMF iduće godine neće trebati, jer imamo dovoljno sredstava za finansiranje iz budžeta”, konstatuje Grabovac.

Očito su mu Svjetska banka i MMF “došli glave”. “Na njihovu inicijativu, a uz pomoć lokalnih izdajnika ili ‘patriota’, ja sam udaljen. I nije problem što sam udaljen kao pojedinac, nego je problem u tome što su zaustavljeni svi procesi stabilizacije budžeta, kao i makroekonomska vizija BiH”, pojašnjava on.

Međunarodnim čelnicima nije odgovarala ni obaveza koju je uveo, a koja se odnosila na to da stranici koji rade u BiH i domaći ljudi koji rade u stranim institucijama plaćaju dažbine državi, a što nisu radili tokom sedam godina.

Upozorio je i na katastrofalan učinak Svjetske banke u BiH, koja je bila zadužena za obnovu privrede u BiH.

“Ona je 1996. godine preuzela vođstvo i organizaciju obnove privrede BiH. Tada je napravila plan razvoja ekonomije ‘Mala otvorena tržišna privreda’, gdje su izvanredno postavljeni ciljevi i programi rada. Međutim, u tri godine ništa nije urađeno. Potrošili smo sredstva formirajući razne agencije, udruge, a od razvoja privrede nije bilo ništa. Nakon tri godine, pristupaju izradi novog koncepta, koji ponovo traje tri godine, nakon koje smo doživjeli katastrofalne rezultate. Opet nastavljaju novi program i prave nove ublehe. Niko nije odgovarao za to. Nakon što su predstavili četvrti program obnove BiH ‘Borba protiv siromaštva’, rekao sam da će nakon ovog pokušaja, BiH biti još siromašnija”, ističe, između ostalog.

(Vijesti.ba/TV1)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close