Niko ne kontrolira 130 miliona KM!

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), s direktorom Alijom Tihićem na čelu, imala je na raspolaganju u proteklih sedam godina nevjerovatnih 130 miliona maraka prikupljenih po osnovu naknade za zaštitu i spašavanje u FBiH, dok s druge strane vatrogasci i građani Federacije u japankama i bosi gase požare, otkriva „Dnevni avaz“.

Riječ je o sredstvima koja godinama izdvajaju građani u visini od 0,5 posto od osnovice isplaćene neto plaće zaposlenika koja je obavezna za sve pravne osobe i građane koji obavljaju samostalnu djelatnost, te državna tijela svih nivoa vlasti u FBiH.

Samo u 2011. godini na računu ove federalne institucije nalazilo se oko 24 miliona KM, dok je u prošloj godini ta brojka iznosila vrtoglavih 30 miliona. U ovoj godini predviđeno je da se prikupi i više od 30 miliona KM, jer su akumulirana sredstva iz prethodnih godina koja su čuvana na posebnim računima. Od 2006. godine do danas prikupljeno je nevjerovatnih 130 miliona KM, koje se godinama nalaze na računima FUCZ-a.

No, najgore je što utrošak višemilionskih sredstava te institucije, koja su prikupljana isključivo za zaštitu i spašavanje u FBiH, već godinama niko ne kontrolira niti uopće postoje zvanični podaci gdje završava novac poreznih obveznika.

Federalni revizori nikada nisu obavili reviziju poslovanja ove institucije, dok je posljednji izvještaj o kontroli utroška novca za zaštitu i spašavanje razmatran u Parlamentu FBiH još prije četiri godine.

Predsjednik Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Mirsad Đonlagić podsjetio je za „Dnevni avaz“ da su iz SBB-a još prošle godine tražili da se ispitaju sve zloupotrebe u radu FUCZ-a, ali da nisu dobili podršku ostalih kolega.

– Neshvatljivo je da se troše milioni maraka, a da su građani totalno nezaštićeni. Mora se pozvati na odgovornost rukovodstvo ove institucije, provesti detaljna istraga te kazniti krivci koji su odgovorni za ovakvu situaciju – kaže Đonlagić.

Hvale se sa 50.000 KM

Federalna uprava civilne zaštite jučer je, mjesec nakon što je na području Jablanice buknuo prvi požar i otkako traje borba tamošnjih građana da se nadljudskim naporima izbore s vatrenom stihijom, izdala saopćenje u kojem tvrdi da je održala hitnu telefonsku sjednicu i donijela „značajne odluke“.

Da nije tragično, bilo bi smiješno, jer se ova uprava s Alijom Tihićem na čelu i famozni štab FUCZ predvođen Jerkom Ivankovićem Lijanovićem nisu oglašavali, sve dok ih jučer u Jablanici nije s punim pravom prozvao državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

U svom saopćenju za javnost Federalni štab civilne zaštite, između ostaloga, sebi pokušava pripisati zasluge za organiziranje dolaska helikoptera OSBiH, EUFOR-a, a od sutra i turskih, iako javnost dobro zna da su svi drugi osim njih djelovali promptno u borbi s ovom prirodnom nepogodom.

I dok na njihovim računima leže milioni maraka, najavljuju slavodobitno da će ni manje ni više nego cijelih 50.000 KM izdvojiti za pomoć u gašenju požara.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close