-TopSLIDENogometSport

Nijemci mole Lewandowskog da ne sruši rekord Gerda Mullera …

Proteklog vikenda Robert Lewandowski je izjednačio rekrod Gerda Mullera i na to se čekalo punih 49 godina.

Lewandowski je protiv Freiburga došao do 40. gola u Bundesligi, a toliko je 1972. godine postigao i Muller. Izgledalo je nemoguće da neko dođe do te cifre golova u jednoj sezoni Bundeslige, ali Lewa je uspio.

Štaviše, on u posljednjem kolu protiv Augsburga ima priliku da još jednim golom postavi novi rekord. Međutim, pojedini u Njemačkoj smatraju da bi Lewandowski trebao izbjeći još jedan gol i tako ostati izjednačen sa velikim Mullerom, a nikako ga nadmašiti. Zašto?

“Sve ukazuje na to da će Lewandowski oboriti rekord, ali što ako dobrovoljno odustane od njega? Nezamislivo, zar ne? Kad bi samo ovaj jedan rekord mogao biti prepušten Muelleru. Zašto? Jer to je Gerd Muller. Jer Bayern nikada ne bi bio klub kakav je postao da nije bilo Mullera. To bi bio najljepši i najdivniji način da se oda počast Mulleru”, piše Peter Ahrens, kolumnist Der Spiegela.

“Iz poštovanja prema Gerdu Mulleru, Lewandowski ne bi trebao da igra protiv Augsburga”, dodaje Dietmar Hamman, bivši njemački reprezentativac.

Međutim, čini se da su ti zahtjevi uzaludni jer Lewandowski je izrazio želju da postigne 41. gol u posljednjem kolu protiv Augsburga.

“Ne znam je li to rečeno s podsmijehom. Iznimno poštujem Mullerova postignuća, ali igram i kako bih obarao rekorde “, rekao je Poljak.

“Gerd Muller već je postavio toliko rekorda. A bio je vrlo ambiciozan napadač, mislim da bi razumio da ću pokušati da nadmašim njegovo postignuće. Čak i ako Bayern dobije penal u posljednjoj minuti meča, uzet ću loptu i postaviti novi rekord”, dodaje.

Jedan dio sezone Lewandowski je propustio zbog povrede, pa bi sasvim sigurno već sada nadmašio rekord da je bio na terenu sve mečeve.

U Njemačkoj podijeljeni oko Bayernovog poteza: “Neprimjereno je”

Fantastični reprezentativac Poljske je postigao gol s bijele tačke u remiju s domaćim Freiburgom (2:2) i tako je izjednačio rekord velikog Gerda Mullera, koji je 1972. godine postigao 40 golova. Lewi u zadnjem kolu nedostaje još jedan gol da postane novi rekorder.

Nakon gola Freiburgu kojim je stigao Mullera, članovi Bayerna priredili su mu na terenu špalir i na taj način pozdravili njegov uspjeh, no to se nije dopalo baš svima, a najmanje Freiburgu.

“Nažalost, moramo da čestitamo Lewandowskom. Naravno, bio je to poseban trenutak, ali malo je i pretjerano s tim”, rekao je sportski direktor Freiburga Jochen Saier, koji je bio izrevoltiran špalirom.

Ovo nije prvi put da Freiburg doživi nešto slično protivBayerna, pošto je 2017. godine u Minhenu početak drugog dijela kasnio osam minuta zbog koncerta pjevačice Anastacije.

Na kraju ipak on smatra da je Lewandowski napravio nevjerovatne stvari ove sezone.

“Doista je izvanredno. Nikad nisam mislio da će ovaj rekord biti izjednačen ili čak oboren. Lewandowski je izvanredan napadač, trenutno najbolji na svijetu”, dodao je sportski direktor Freiburga, prenosi njemački sport1.de.

Lewandowski će ove sezone osvojiti Zlatnu kopačku za najboljeg strijelca Evrope i apsolutno niko mu ne može parirati u ovoj kategoriji.

Poljski napadač je za Bayern odigrao ukupno 328 utakmica i zabio je 293 pogotka.

Portal SportSport.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close