-TopSLIDEVisoko

Nihad i Meldina Ugarak na hadžu

Među preko 1 680 bosanskohercegovačkih hadžija ove godine su i Nihad (37) i Meldina Ugarak (36) iz Visokog. Oni su u Medinu stigli prvim avionom u četvrtak 08.08.2018. godine. Ovo je njima prvi hadž i prvi dolazak u Medinu.
U izjavi za Anadolu Agency (AA) Nihad Ugarak govori o načinu odlaska njega i njegove supruge na hadž.
„Moja supruga Meldina je sanjala nas i naše dvoje djece kod Kabe kako tavafimo. To je bio jasan znak šta nam je činiti. I ranije smo imali namjeru, htjeli smo prošle godine ići na hadž, ali jednostavno nije došao poziv. Ove godine sve je Allah lijepo posložio, posao, obaveze i evo nas u Medini.“

O prvim utiscima nakon boravka par dana u Medini Nihad kaže da je putovao u više država na skoro svim kontinetima, ali Medina je posebna. „Ovo je nepisivo, atmosfera u gradu Božijeg Poslanika, a.s., je neopisiva. Jednostavno srce treperi. Posjetio sam više država na drugim kontinentima, ali to se ne može uporediti sa Medinom.“

Onima koji još nisu obavili hadž Nihad preporučuje da donesu odluku dok su mlađi jer obredi hadža zahtjevaju snagu, izdržljivost, zdravlje i strpljivost. Pored navedenog, Nihad ističe da mlađe osobe imaju kvalitetniju duhovnu dimenziju hadža.

„Ukoliko imate nijet ići uradite to što prije, dok ste mlađi, iz razloga što hadž dublje dožive mlađe osobe. Da bi posjetili sve znamenitosti Medine i Meke te obavili propisane obrede hadža treba mnogo snage, izdržljivosti, zdravlja i strpljivosti, a vremena je malo da se sve vidi, posjeti, osjeti“.

Hadžije tokom boravka u Medini obavljaju namaze u džamiji Božijeg Poslanika, a.s., posjećuju Revdu, njegov mezar i mezar prvih halifa i Poslanikove porodice, te druge znamenitosti Medine u koordinaciji sa svojim vodičima, kao što su brdo Uhud, mezarje Bekija, džamija sa dvije Kible, Hendek, Kubetus-sahra tj. odnosno prva džamija u islamu.

 

Medina: Sanadin Voloder

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close