Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta: Prijeti opasnost i od antraksa!

Ljudima i životinjama u Bosni i Hercegovini, pored niza opasnosti, prijeti i antraks – upozorava dekan Veterinasrskog fakulteta u Sarajevu dr. Nihad Fejzić.

– Pore antraksa, kojih ima u tlu i inače, sada su rasute svuda. One su smrtonosne kako za životinje, tako i ljude i sada su tamo gdje ih nikad nije bilo niti bi ih trebalo biti. Da bi smo spriječili veću štetu, urgentno je potrebna vakcinacija svih životinja, kako bi one bile imune i kako antraks ne bi prenijele na ljude – upozorava Fejzić u razgovoru za „Dnevni avaz“.

On ističe da je Veterinarski fakultet već fromirao krizni štab i da se užurbano radi da se pomogne svima kojima je pomoć neophodna. Nastave na fakultetu nema, ali su profesori i studenti angažirani i rade za potrebe unesrećenog stanovništva.

– Poplave sa sobom nose rizike stomačnih infekcija kako za životinje, tako i ljude. Prijeti leprospiroza i druga oboljenja i mi smo spremni priskočiti upomoć. Kao dio Civilne zaštite Federacije, stavili smo sve svoje potencijale na raspolaganje.

Naša laboratorija radit će sve analize hrane i tečnosti koja se distribuira u ugroženim područjima, posebno u humanitarnim centrima – besplatno – kaže Fejzić.

Timovi vrhunskih veterinarskih stručnjaka, koje predvode profesori dokroti, sutra će već krenuti na teren kako bi snimili stanje i pružili prvu pomoć.

– Nama prijete bolesti koje prenose i komarcima i druge vrste insekata. U prvom redu tu mislim na opasnot od virusa zapadnog Nila. Nagli rast temperature pogoduje i tom virusu i to ugrožava zdravlje ljudi i životinja – ističe Fejzić.

On upozorava i da se hrana koja pristiže kroz humanitarnu pomoć neuslovno skladišti, čime se povećava mogućnost kvarenja, te trovanja ljudi.

– Posebno je i veoma zabrinjavajuće šta ćemo s leševima uginulih životinja. BiH nema spalionicu i taj problem postaje sve urgentniji. To tim više što su najavljene visoke temperature ovih dana razlog za alarm.

 

Toplota ubrzava raspad leša i povećava rizike širenja zaraza. Jedino rješenje koje se hitno mora uraditi je da se utvrde mjesta za nove jame – grobnice. Osnovni kriterij je da se mora osigurati da leš nema kontak s podzemnim vodama. Usuprotnom, suočavamo se s rizicima – kaže Fejzić.

Naš sagovornik nije mogao reći koliko je životinja nastradalo. Kaže da to trenutno niko ne zna jer su svi preokupirani spašavanjem ljudi.

Ali, siguran sam da će se štete mjeriti stotinama miliona eura. Jer, nije nastradao samo stočni fond, već i veterinarski kapaciteti, stočna hrana, pašnjaci… štete su ogromne i mi smo već zatražili pomoć od Evropske asocijacije veterinara – kaže on.

Ekipe na terenu

Vrhunski stručnjaci u BiH u oblasti veterinarstva od sutra su na terenu.

S predstavnicima Civilne zaštite jedan će tim obići mjesta: Nemila, Željezno i Topčić polje Zavidoviće, Maglaj i Doboj. Druga ekipa ide u Posavinu – Orašje i Odžak i okolna mjesta do kojih se bude moglo doći. Treća ekipa će obići Tuzlanski kanton – Kalesiju, Živinice, Kladanj i još neka mjesta.

– Do petka ćemo preciznije znati šta nam treba i kakvo je stanje. Odmah ćemo vlastima dati prijedlog mjera koje se trebaju poduzeti u tim područjima. Spremni smo i radimo 24 sata – kaže Fejzić.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close