Ni Oland ne vjeruje NATO-u: Francuska zaobišla NATO i zatražila pomoć od Rusije!

Ni Oland ne vjeruje NATO-u: Nakon terorističkih napada Francuska zaobišla NATO i zatražila pomoć od Rusije!

 

Poslije terorističkih napada u Parizu predsjednik Francuske Fransoa Oland je izjavio da je protiv njegove zemlje izvršen „ratni čin“, ali se nije pozvao na peti član kodeksa NATO-a i nije tražio pomoć Alijanse, piše „The Fiscal Times“.

Prema petom članu kodeksa NATO-a, napad na jednu od zemalja Alijanse u Evropi ili Sjevernoj Americi posmatrat će se kao napad na cijelu Alijansu i svaka od zemalja NATO-a će pružiti pomoć napadnutoj zemlji, uključujući i vojnu.

Umjesto da se pozove na ovaj član, Oland se obratio za pomoć Evropskoj uniji, pozvavši se na član 42.7 Lisabonskog sporazuma koji podrazumijeva solidarnost zemalja EU u slučaju napada na jednu od njih.

Neki analitičari, piše list, smatraju da francuski predsjednik namjerno ne želi obratiti NATO-u, a za to postoje tri moguća razloga.

Jedan od njih je to što Francuska, koja je obećala da će dati odlučan i dugotrajan otpor DAIŠ-u, pokušava da se približi Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu. List podsjeća da je Rusija ranije bombardovala pozicije boraca u Raki, podržavajući tako francusku avijaciju.

Ako Oland cijeni rusku pomoć, on će, vjerovatno, dva puta razmisliti prije nego što pokuša da uvuče NATO u sukob s DAIŠ-em, navodi list.

Pretpostavku o drugom razlogu iznio je profesor Džulijan Ku s američkog Univerziteta Hofstra. SAD i Francuska odavno koriste vojnu silu protiv DAIŠ-a u Siriji i zbog toga je, s njegove tačke gledišta, besmisleno pribjegavati petom članu povelje NATO-a.

Treći razlog jeste to što SAD mogu jednostavno da ne podrže novu moguću rezoluciju NATO-a o Siriji, mada je, prema mišljenju lista, to malo vjerovatno. Vašington će najverovatnije jednostavno odvratiti Francusku od traženja pomoći na osnovu petog člana, kako se sukob u Siriji ne bi tumačio kao masovan rat protiv DAIŠ-a.

List navodi riječi analitičara Entonija Kordesmana koji je izjavio da SAD moraju biti  „veoma oprezne“ u onome što se tiče „formalne objave rata“. Riječ je i o tumačenju DAIŠ-a kao neprijatelja. Ekspert smatra da SAD pokušavaju izbjeći „potencijalni pravni košmar“.

Drugi mediji takođe su skrenuli pažnju na odsustvo želje Olanda da se obrati NATO-u. Britanski list „Telegraf“ nazvao je njegovu odluku „ozbiljnim udaljavanjem“ od Alijanse. Novinar američkog kanala CNBS pretpostavlja da NATO neće pomagati Francuskoj jer će prisustvo Alijanse u Siriji donijeti „više štete nego koristi“.

(Global CIR/Sputnjik)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close