-TopSLIDEBiHPolitika

Nezir Pivić: Kandidatura u SDA je demokratski proces, nama nije prijavljeno nikakvo zastrašivanje

GLAVNI ODBOR SDA

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nezir Pivić danas je govorio o izbornom postupku unutar Stranke demokratske akcije te je pojasnio zašto je Bakir Izetbegović jedini kandidat za predsjednika ove stranke.

Pivić je poručio da je jučer održana jedna od sjednica izborne komisije na kojoj je ovjerena kandidatura za predsjednika SDA, a u skladu sa provedenom procedurom. Mišljenja je da veliko interesovanje za izborni proces unutar stranke pokazuje da je SDA ipak stranka koja je vrlo važna za Bosnu i Hercegovinu.

“Ono što je važno da je čitav proces vođen u skladu sa statutom SDA, u skladu sa pravilima izbornog postupka i u skladu sa uputstvom. Svi akti su usklađeni sa statutom i na osnovu toga sprovedena je cjelokupna procedura koja je trajala jako dugo. Imali smo vrlo demokratski proces koji je kretao čak od najnižeg nivoa organiziranja. Za primjer vam mogu navesti Zenicu iz koje ja dolazim. Tu je bilo 65 mjesnih ogranaka i svaki od njih je imao priliku da predloži svog kandidata za sve nivoe organiziranja, a na kraju su organi donijeli svoje odluke i proslijedile centrali SDA, odnosno izbornoj komisiji”, pojasnio je.

On je kazao da su imalo i određene žalbe i prigovore na sami postupak te da su te prigovore slali onima na koje se odnose.Te primjedbe su odbijene i prijedlozi tih općinskih organizacija su u konačnici i prihvaćeni.

“Maksimalno jedan transparentan proces. Svih 15 kantonalnih i regionalnih odbora za predsjednika SDA predložila su Bakira Izetbegovića. Dakle, 100 posto njih. Dok za Mehmedovića nismo imali nijednu kandidaturu. Od općinskih i gradskih odbora smo dobili 95 važećih prijedloga za Izetbegovića, osam prijedloga je bilo za Mehmedovića”, rekao je.

Naglasio je da nijedan kandidat koji želi biti predsjednik SDA nema ništa sa procesom predlaganja. Nijedan kandidat ne može predložiti svoju kandidaturu, to se, kako kaže, ne dešava.

“Odbijanje kandidature se ne odnosi samo na Mehmedovića, pojedine kandidature za Izetbegovića su također odbijene. Imamo prijavu u kojoj je došla dupla kandidatura gdje je prvo došla prijava za Izetbegovića, a naknadno za Mehmedovića. Imajući u vidu da su to dva prijedloga, nismo vrednovali nijedan od njih”, naveo je.

Na pitanje o informacija da je tokom procesa bio izvršen određeni pritisak, Pivić je kazao da nije bilo nikakvih pritisaka i zastrašivanja.

“Ne možemo se baviti spinovima, zato sam došao ovdje sa papirima. Nama nije bilo prijavljeno nikakvo zastrašivanje ili pritisak”, rekao je.

On je na kraju poručio da postoji velika saglasnost da Izetbegović ostane predsjednik stranke.

“Koliko se sjećam, u mnogim drugim strankama također je bio jedan kandidat. Mi smo tehniki mogli imati 15 kandidata, ali ovo je odluka sa terena”, zaključio je.

Klix

Foto: T. S./Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close