“New Gradeko” proizveo prvu bh. multifunkcionalnu cisternu za pranje ulica

“New Gradeko” jedan od lidera na bh. tržištu u plasmanu komunalne opreme plasirao je svoj novi proizvod, odnosno cisternu za pranje ulica. Radi se o ideji čiju realizaciju je menadžment kompanije osmislilio zajedno sa kupcima kod kojih se pojavila potreba za jednim ovakvim proizvodom kojim će biti pojednostavljen proces pranja ulica i prevoza pitke vode.

Proizvod je dosta jeftiniji i isplativ, a ujedno smanjuje troškove nabavke zasebnog vozila sa cisternom, troškove radne snage zbog potrebe za još jednim vozačem, registracije novog vozila kao i same amortizacije novog vozila.

Od vozila-autopodizač do multifunkcionalne cisterne

Kako su za eKapija.ba pojasnili u kompaniji “New Gradeko” ideja je bila da od vozila-autopodizača koji se koristi vrlo malo i za tačno određenu namjenu (prevoz kontejnera), proizvodnjom ove izmjenjive nadgradnje napraviti multifunkcionalno vozilo čime bi korisnik do maksimuma iskoristio svoj autopodizač i u vrijeme kada ne prevozi kontejnere, sa istim vozilom opskrbljivao stanovništvo udaljenih mjesta pitkom vodom te vršio pranje ulica, parkova, spomenika i drugih javnih površina.

“Nadgradnja je dostupna u zapreminama 5,7,8 i 10 m3 te sa pogonima preko pumpe nadgradnje autopodizača ili potpuno neovisnim pogonom preko vlastitog motora. Također je moguća prilagodba ovog proizvoda za korištenje  na kiperima pa čak i na traktorskim prikolicama”, kazao je za naš portal Adnan Ferhatović iz kompanije “New Gradeko”.

Cisterna kompanije New Gradeko razlikuje se u odnosu na dosadašnje koje imamo na tržištu. Prva i osnovna razlika je u izgledu.

“Naša cisterna nema formu standardne cisterne već je oblikom i dimenzijama prilagođena za podizanje i korištenje na autopodizačima i kiper vozilima. Druga razlika je što se radi o izmjenjivoj nadgradnji što omogućava maksimalnu iskoristivost vozila u oba slučaja, kada je cisterna u upotrebi ili kada se vozilo koristi bez cisterne”, kaže Ferhatović, pojašnjavajući kako se radi o potpuno neovisnom proizvodu koji je, u jednoj od svojih varijanti, moguće ostaviti na mjestu korištenja te sa vozilom otići obavljati druge vrste poslova.

Ono što je specifično za ovu cisternu, jeste da je proizvedena u BiH, a pokretač ideje je “New Gradeko” zajedno sa zainteresiranim kupcima sa kojim su razvili ovaj proizvod.

Uz pomoć partnerske firme, nakon tri puna mjeseca rada na razvijanju, planiranju, izradi i certifikaciji, dosta uloženog truda i novca “New Gradeko”  je dobio konačni proizvod i s ponosom može reći da su ušli u novu fazu poslovanja i plasiranja na tržište domaćih proizvoda.

“Vodili smo računa da u proizvod budu ugrađene samo najkvalitetnije komponente počevši od konstruktivnih elemenata preko pogonskih pa do završne obrade kojoj je, posvećena posebna pažnja zbog želje da, osim što se radi o visokokvalitetnom proizvodu izuzetnih performansi isti bude i preopznatljiv čime se zasigurno podiže rejting korisnika/pružaoca usluge u očima posmatrača”, pojašnjava Ferhatović.

Interes i van granica BiH

Menadžment kompanije neće stati na ovih prvih nekoliko plasiranih cisterni. Pored velikog interesa na domaćem tržištu već imaju upita i van granica BiH.

“Namjera nam je ući u serijsku proizvodnju čime bismo tržištu ponudili kvalitetno, funkcionalno, jeftino i inovativno rješenje, a nama i našim kooperantima siguran i stalan posao i potpunu uposlenost proizvodnih i komercijalnih kapaciteta”, dodaje Ferhatović.

Ono što je specifično za bh. lidera u plasmanu komunalne opreme, jeste da su najprije krenuli sa opremom za tretman otpada obuhvativši sve faze, od njegovog primarnog sakupljanja, razdvajanja, transporta, recikliranja i deponovanja. Poslije su program proširili ponudom opreme za uređenje i čišćenje javnih površina da bi u posljednje vrijeme veoma uspješno otpočeli fazu plasmana opreme za održavanje sistema odvodnje i kanalizacije u kojem nude opremu za sve četiri faze održavanja sistema odvodnje i kanalizacije, a to su čišćenje (vozila i zasebne jedinica), CCTV inspekcija (kamere i sistemi za snimanje cijevi), saniranje cijevi bez kopanja, tesitranje na vodoneprompusnost odvnodnih sistema.

“Ono čime se možemo pohvaliti definitivno su naši zadovoljni kupci širom BiH, kvalitetan prodajni i postprodajni servis ali i široka mreža zastupstava koji su sve sami lideri na svjetskom tržištu unutar svojih branši”, dodaju u “New Gradeko”, naglašavaući kako je dugoročni plan kompanije postati regionalni lider u distribuciji komunalne opreme što samo po sebi povlači dodatne investicije u razvoj i plasman novih proizvoda.

Ističu, kako se krizni period koji je obuhvatio naše tržište pokazao kao šansa za razvoj novih ideja i pronalazak novih načina za napredak i uspjeh.

“Pokazalo se da u slučaju poštenog i predanog rada te korektnog odnosa prema kupcima i klijentima kriza ima blaži efekat a isti taj pošteni i predani odnos spram rada i klijenata dugoročno donosi rast koji vodi ka novim investicijama i otvaranju novih radnih mjesta”, poručuju iz “New Gradeko”.

Elvira Kokor

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close