Izetbegović: Netko nas je namjerno posvađao sa DF-om

Pregovori o procesu formiranja Vlade Federacije BiH i kompletiranja dogovora o formiranju izvršne vlasti u BiH trebali bi biti nastravljeni početkom sljedećeg tjedna.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, u izjavi uoči početka sjednice Glavnog odbora SDA u Sarajevu, kazao je kako će u ponedjeljak ili u utorak biti nastavljeni razgovori s predstavnicima Demokratske fronte (DF) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), prenosi Anadolija.

Razgovori o formiranju novog saziva Vlade FBiH između lidera DF-a, HDZ-a BiH i SDA prekinuti su proteklog vikenda nakon što ih je napustio lider DF-a Željko Komšić, rekavši kako izlazi iz koalicije i da će DF u Parlamentu FBiH podržati manjinsku vladu koju formiraju SDA i HDZ BiH. Od tada nije došlo do novog susreta trojice lidera, a rukovodstvo SDA odbacilo je ideju o formiranju manjinske vlade.

“Dobro smo počeli sa DF-om, i to je bio povijesni preokret u bh. politici. Međutim, netko je namjerno ‘otrovao’ odnose DF-a i SDA. SDA nije dala povoda da se Komšić naljuti na nas. Nešto je povrijedilo Komšića, ali to nisam bio ja, netko drugi je prenosio priče”, kazao je Izetbegović novinarima.

On je naglasio kako će SDA učiniti sve da novi krug pregovora o formiranju vlasti uspije jer, kako je kazao, “koalicija ima dobru perspektivu”.

U vezi sa sjednicom Glavnog odbora SDA i diskusijama u vezi sa održavanjem kongresa te stranke, Izetbegović je kazao kako se “kongres može i odgoditi ako će izazvati turbulencije”.

“Nama je bitnija država od kongresa”, kazao je Izetbegović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close