PolitikaRegion

Neslužbeno u toku je oživljavanje Slobodana Praljka nakon što je popio otrov

12:22 – Neslužbeno u toku je oživljavanje Slobodana Praljka nakon što je popio otrov.

12:21 – Novinari BIRN-a BiH u Haagu javljaju da je ispred Tribunala viđen helikopter i pojačano je prisustvo policije. Policija ograničava prisustvo novinara ispred samog Tribunala, dok medicinari prolaze.

12:10 – Pauza traje duže nego što je predviđeno, novinarima još uvijek nije dozvoljen ulazak u sudnicu.

12:05 – U sud u Hagu stigao je i veliki broj policajaca, ali još uvijek se ne zna u kakvom je stanju Praljak.

11:57 – Pauza u izricanju presude trajat će 15 minuta, odredilo je Žalbeno vijeće, u toku kojih će Praljak biti pregledan.

11:51 – U zgradu suda u Hagu upravo je stigla hitna pomoć.

11:44 – Agius je naložio da se ne iznosi čaša iz koje je Praljak popio tečnost.

11:39 – Sudija Agius je prekinuo izricanje presude.

11:38 – Praljak je potvrdio da je popio otrov.

11:36 – Praljku je potvrđena kazna zatvora od 20 godina, ali je on kazao da je popio otrov i da odbacuje presudu Žalbenog vijeća.

11:35 – U odnosu na Praljka, poništene su osude za zločin u Duši i neke od osuda u općinama Vareš i Mostar – ali su potvrđeni, uz izuzeto mišljenje Liua i suprotno Pocara, osude po većini tačaka optužnice.

11:30 – Bruni Stojiću je također odbijena žalba u većini tački i potvrđena mu je kazna zatvora od 20 godina zatvora.

11:23 – Prliću je potvrđena kazna od 25 godina zatvora, ali će mu biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru.

11:20 – Žalbeno vijeće je odbilo žalbu Jadranka Prlića u potpunosti.

11:08 – “Pretresno vijeće pogriješilo je u primjeni prava, kada nije obrazložilo zašto osuđeni nisu odgovorni za brojne zločine po trećoj kategoriji odgovornosti po udruženom zločinačkom poduhvatu.” S obzirom na dugi postupak od 13 godina, te kazne od 10 do 25 godina, Žalbeno vijeće odbija da obnovi postupak, kao što je to traženo, rekao je Agius.

10:05 – Žalbeno vijeće prihvata neke segmente žalbe Pušića, ali potvrđuje ključne segmente na osnovu kojih je donesen zaključak da je imao ulogu u udruženom zločinačkom poduhvatu.

11:03 – Agius je rekao da prvostepeno vijeće nije napravilo greške na činjeničnoj osnovi koji bi utjecali na osuđujuću presudu u slučaju žalbi Petkovića i Ćorića.

11:00 – Žalbeno vijeće konstatuje da se Praljak ne može smatrati odgovornim za zločine nakon novembra 1993. godine. Međutim, kako je rekao Agius, Odbrana Praljka nije dokazala kako to utiče na sveobuhvatnu presudu. Žalbeno vijeće potvrđuje učešće Praljka u UZP-u.

10:53 – Shodno mišljenju Žalbebnog vijeća ostaje prvostepena odluka da je Hrvatska učestvovala u agresiji na BiH i da je Tuđman bio udruženog zločinačkog poduhvata zajedno sa čelnicima Herceg-Bosne.

10:49 – Sudsko vijeće je opisalo konačnu svrhu udruženog zločinačkog poduhvata, a Odbrane su osporavale da su taj cilj dijelili Franjo Tuđman i službenici Hrvatske. Žalbeno vijeće nije našlo da je Sudsko vijeće pogrešno interpretiralo činjenice.

10:44 – Agius je prešao na zaključke koji se tiču udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem je naglašeno da je sudija Pocar izdvojio mišljenje.

10:41 – Žalbeno vijeće smatra da se ne može doći do zaključka da je cilj HVO-a bilo da terirošu civile kada je uništen Stari Most. S druge strane kada se govori o granatiranja dijelova Mostara u kojem su živjeli Bošnjaci, Žalbeno vijeće je zaključilo da je postojala diskriminatorska namjera pri granatiranju, te je potvrdilo zaključke prvostepene presude.

10:39 – Žalbeno vijeće zaključilo da nije dokazan element krivičnog djela i ukida osuđujući dio za zločin “bezobzirnog razaranja gradova i sela” u odnosu na Stari most.

10:37 – Žalbeno vijeće utvrdilo: Stari most je bio legitimni vojni cilj i njegovo rušenje nije zločin bezobzirnog razaranja.

10:36 – Govoreći o Starom mostu u Mostaru, Agius je rekao da je vršeno granatiranje ali da se radilo o vojnom cilju, jer je to značilo prekid snabdjevanja Armije BiH.

Razaranje Starog mosta imalo psihološki efekat na civile Mostara, zbog čega je u prvostepenoj presudi zaključeno da je to bilo “nesrazmjerno korištenje sile”.

10:28 – Sudija Liu ima suprotno mišljenje u svim dijelovima tačke koji se tiču terorisanja civila, jer je stava da Tribunal nema nadležnost nad ovom krivičnom optužbom.

10:26 – Zaključeno je da je HVO zatočio dvije kategorije Bošnjaka, koji su uživali zaštitu po Ženevskim konvencijama, rekao je Agius i pojasnio da se radilo o Bošnjacima koji su prethodno bili u HVO-u.

10:25 – Žalbeno vijeće smatra da je Hrvatska imala stvarnu vlast u nekim općinama na teritoriji Herceg-Bosne.

10:22 – Žalbeno vijeće je odbacilo dijelove žalbi da se sukob HVO i Armije BiH dešavao samo gdje su se vodile borbe.

10:19 – Usvojeni su dijelovi žalbi za UZP, a naročito u slučaju Valentina Ćorića.

10:18 – Žalbeno vijeće također je odbilo žalbe Stojića i Petkovića u odnosu na to da li su bili obaviješteni u vezi s oblicima odgovornosti po kojima su optuženi, uz izdvojeno mišljenje sudije Pocara.

10:17 – Prlić se žalio da mu je sistemski uskraćivano vrijeme, a Stojić da je pogrešno oslanjanje na izjave onih koji su preminuli prije suđenja – poput Franji Tuđmani. Žalbeno vijeće obje žalbe odbija kao neosnovane.

10:13 – Sudija Agius sada čita detalje na koje su se optuženici žalili

10:12 – Agius podjeća na prvostepenu presudu i naglašava da je ustanovljeno da su čelnici tzv. Herceg-Bosne kreirali cijeli sistem deportacije muslimanskog stanovništva sa područja Herceg-Bosne, što podrazumijeva ubistva, zlostavljanje, zatočenje, mučenje i ostalo. Zločini su se odigrali između 1992. i 1994. u osam opština i logorima, u dijelu BiH koji je proglašen kao dio Hrvatske zajednice i kasnije Republike Herceg-Bosne, rekao je Agius.

10:07 – Sudija Agius upravo počinje čitati sažetak odluke Žalbenog vijeća

10:05 – Sudija Carmel Agius naglašava da je ovo bio dug složen predmet, koji traje od 2006. godine. Poručio je da je ovo posljednja presuda koju Haški tribunal izriče prije svog zatvaranja.

10:02 – Optuženi Berislav Pušić odrekao se prava da danas prisustvuje izricanju drugostepenu presudu.

10:01 – Izricanje presude upravo počinje.

09:48 – Današnju presudu naročito s nestrpljenjem očekuju bivši logoraši koji su prošli golgotu u logorima Herceg-Bosne. Kako su istakli u namanju ruku očekuju potpvrđivanje prvostepene presude. Logoraši će u Mostaru organizovano pratiti izricanje presude.

09:35 – S druge strane na Starom mostu je okačen transparent “Izronit će stari za one što ga vole”, aludirajući na obnovu mosta uprkos zločincima koji su ga srušili.

[VSLIKA]1[/VSLIKA]

09:33 – U zapadnom dijelu Mostara jutros su osvanuli transparenti podrške Prliću i drugima uz natpis “Oni dolaze”

09:31 – Za praćenje izricanja drugostepene presude Jadranku Prliću i drugima akreditovano je 80 novinara i 180 predstavnika žrtava, udruženja, diplomata i građana.

Izricanje presude počinje u 10 sati.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i vlade “Hrvatske Republike Herceg-Bosne” i ostali osuđeni u tom predmetu (Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pusić) u prvostepenom postupku osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora.

Jadranko Prlić je prvostepeno osuđen na 25 godina, Bruno Stojić na 20, Slobodan Praljak na 20, Milivoj Petković na 20, Valentin Ćorić na 16 i Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Ključna stvar u presudi je dokazivanje umiješanosti nekadašnjeg državnog vrha Hrvatske u rat u BiH, odnosno Franje Tuđmana kao predsjednika, Gojka Šuška kao ministra odbrane i Janka Bobetka kao vojnog zapovjednika HV-a.

U Žalbenom vijeću koje će izreći presudu nalaze se sudija Carmel Agius kao predsjedavajući te sudije Liu Daqun, Theodor Meron, Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto.

Neki od najtežih sločina koji se čelnicima tzv. Herceg-Bosne stavljaju na teret su logori Dretelj, Heliodrom, zatim monstruozna ubistva u selu Ahmići u srednjoj Bosni, rušenje Starog mosta u Mostaru i još mnogo toga. Pretpostavlja se da je oko 25.000 ljudi prošlo kroz logore Herceg-Bosne, čije je osnivanje potpisivao nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić.

Optužnica Prlića o ostale tereti za udruženi zločinački poduhvat kojem je cilj bio stvaranje hrvatskog entiteta, zatim progoni po političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi u Prozoru, Gornjem Vakufu, Jablanici, Stupnom Dolu, Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Varešu i Stocu. Optuženi su za ubistva, silovanje, deportacije, prisilno premještanje, zatočenje civila, zatvaranje, zločine protiv čovječnosti, teroriziranje civila, okrutno postupanje te kršenje zakona i običaja ratovanja i nečovječno postupanje.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close