BiHPrivreda

Neslućene mogućnosti za plasman: Turci nude otkup bh. organskih proizvoda

Predstavnici Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH razgovarali su s predstavnicima turske kompanije A&L Organik Elhamra sa sjedištem u Istanbulu, čija je proizvodnja već 11 godina orjentirana na organsko sušeno voće, saopćeno je danas iz saveza. 

Predstavnici pomenute kompanije su izrazili želju za dugoročnom ugovorenom proizvodnjom i otkupom organskih certificiranih proizvoda, pri čemu je predsjednik Saveza Sejad Herceg naveo da je planirano uključiti oko 500 ljudi u navedeni projekt.

Planiran je otkup sušenog voća (malina, kupina, borovnica, aronije, drijenjka…), kao i žitarica u zrnu.

Također, u narednom periodu je planirano podizanje novih zasada voća, koji će biti pod organskim statusom, dok će organski poljoprivredni proizvođači imati zagarantiran otkup.

Predstavnici turske kompanije su obišli imanje i pogone Organske proizvodnje “Herceg“, te kompanije Halilović d.o.o. iz Ilijaša, koje dugi niz godina imaju certifikate organske proizvodnje.

– Prepoznat je potencijal i kvalitet organskih proizvoda, pa se nadamo da će i nadležne vlasti u narednom periodu podržati organske poljoprivredne proizvođače, da bi u konačnici imali proizvod konkurentan na evropskom tržištu i iskoristili nebrojene prednosti koje organski sektor može ponuditi našoj državi – saopćeno je iz Saveza Organsko FBiH.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close