-TopSLIDEBiHPolitika

NES BiH i PDA nastupit će kao blok o kandidatu za člana Predsjedništva BiH

Formiranje ovog bloka smatraju da je važno iz razloga što je ovo prvi dogovor dvije stranke o zajedničkom nastupu kada je u pitanju zajednički kandidat

Narodni evropski savez BiH (NES BiH) i Pokret demokratske akcije BiH (PDA BiH) nastupit će kao blok u pregovorima stranaka o zajedničkom kandidatu opozicije za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dogovorili su to jučer lideri NES-a BiH Nermin Ogrešević i PDA BiH Mirsad Kukić, koji su stava da je blok koji čine ove dvije stranke i kapaciteti s kojima raspolažu više nego kredibilan faktor u pregovorima stranaka opozicije, saopćeno je iz Narodnog evropskog saveza BiH.

Razmotriti prijedloge

Također, nije isljučeno da će se ovom bloku pridružiti i još neke stranke. Kako je dogovoreno, blok NES BiH i PDA spreman je učestvovati u pregovorima stranaka opozicije, razmotriti sve prijedloge i dati podršku kandidatu koji će zemlju povesti putem stabilizacije, napretka i članstva u Evropsku uniju i NATO. Istovremeno, spremni su predložiti i svog kandidata.

Formiranje ovog bloka smatraju da je važno iz razloga što je ovo prvi dogovor dvije stranke o zajedničkom nastupu kada je u pitanju zajednički kandidat.

Opći interes države

Dogovor NES BiH i PDA pokazao je da je kompromis moguć ako se ozbiljno pristupi razgovorima, ako je ključna osnova za razgovore opći i interes države te ako se isključe lični i pojedinačni stranački interesi. Ogrešević i Kukić stava su da je potrebno postići konsenzus što je moguće više stranaka u vezi jednog, zajedničkog kandidata opozicije za člana Predsjedništva BiH.

Zbog toga pozivaju i ostale stranke opozicije da na ovaj način pristupe razgovorima o usaglašavanju zajedničkog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva jer samo tako opozicija može imati realne šanse za pobjedu, saopćio je NES BiH.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close