KolumneVisoko

Nermin Šečo: ,,Nepotizam je životni stil političara“

Nermin Šečo:  ,,Nepotizam je životni stil političara“

Nepotizam(odlatinskog nepos,nepotis-nećak,potomak,unuci i italijanskog:nipote-nećak) jepojam kojim se markira tip ponašanja najčešće titularapolitičke,vojne,ekonomske ili neke druge moći,koji na osnovu svog povlaštenogpoložaja u hijerarhiji,favoriziraju članove svoje porodice ili prijatelje uodnosu na druge osobe,bez obzira na njihovu stručnu sposobnost kodzapošljavanja ili davanja nekih beneficija.

Selekcijakadrova vrši se po kriteriju podobnosti,a ne po stručnosti,nepotizma a ne poizvrsnosti;poslušnosti a ne po rezultatima;kratkoročnosti a ne podugoročnosti;a što je u konačnosti dovelo do potpune socio-ekonomske ipolitičke paralize.

Dakle,pišemovaj tekst ponukan onim što se dešava u našem gradu Visokom,gdje više negoočigledno dominira nepotizam i prijateljsko-rodbinske veze.

Zaistaje poražavajuće da jedan doktor Mehmed Kardaš bude rangiran na zadnje mjesto zaUpravni odbor JU „Muzej“ Visoko,ali da stvar bude još gora,je ta da su se titulariegzekutivne vlasti potrudili da ga dodatno pokušaju poniziti tako što su garangirali na posljednje mjesto u još četiri ustanove za koje nije nikonkurisao.

Teškose normalan čovjek može pomiriti sa sudbinom da mora preživljavati u sistemugdje je na snazi ta iskrivljena nenormalna paradigma da zaposlenje,formiranjeporodice,rješavanje stambenog pitanja i sve ostalo,direktno zavise oddruštvenog nepotizma.I najgore je što se ne radi o nekim pojedinačnimslučajevima nego o našem životnom stilu koji je opšteprihvaćen u gotovo svimsferama društva i nema nekih rekacija građana na njeno bahatoprovođenje.Nepotizam uz korupciju,kriminal i ostale stvari postao našasvakodnevnica.

Takoda u našem društvu više nije bitno koliko znaš i koliko vrijediš već je najbitnijekoga znaš i  ,,čiji si igrač“.

Nedavnosam pročitao da kada bi švedski političar uzeo čokoladu na poklon,a taj poklonne bi prijavio,njegova bi politička karijera bila završena.Može li neko zamislitišta bi se desilo sa čokoladom da je prijavi neki naš političar.

Jedanod ključnih kršenja odredaba  zakona tičese nepotizma i zapošljavanje članova porodica, političkih moćnika ili njihovihstranačkih kolega.

Takoda su u svoje slobodne kancelarijske prostore nagurali gomile svojihsrodnika.Danas se po prezimenima mogu vidjeti čitavi slojevi kojeg su oni kojisu particpirali u vlasti ostavljali iza sebe.Nešto slično godovima na panju.

Ovdjeje napravljen jedan bolestan sistem u kojem ne treba znanje,u koji niko neunosi svoje poštenje i moral,nego prihvata bijedna pravila igre u kojoj svigubimo.Političari vam mogu obećati sve,zapošljavanje sto hiljada ljudi,ljepšiživot,sigurnije okruženje ali ne smiju vam obećati da će jednog dana napravitidržavu u kojoj će vladati pravo i pravda.To im niko neće povjerovati.Oni svojego hrane nepravdom,jer samo tamo gdje ima nepravde ima i prostora zaiskazivanje političke moći.Tako da malo ljudi može odbraniti svoju dušu kad uđeu politiku jer ih vlast opije pa ih ne mogu ni najrođeniji prepoznati.

Fundamentalno,krucijalno,ključnoljudsko pravo je pravo na rad ali tog prava mnogi nemaju.

ProsječanEvropljanin svoj životni vijek provede ovako:Radi 22 godine,spava 18godina,vozi se na posao 5 godina,jede 5 godina..Prosječan Bosanac svoj životnivijek provede kao u vicu:Na zavodu za zapošljavanje provodi 20 do 30godina,čitav život ga vozaju,niti mu se spava niti mu se jede i kad ima šta.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close