PolitikaZDK

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi usporavaju projekt Interventne kardiologije KBZ-a

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministarzdravstva dr. Adnan Jupić održali su sastanak sa predstavnicima njemačkekompanije D. Med Healthcare AG, sa kojom je u februaru ove godine potpisanugovor o izgradnji Interventne kardiologije u sklopu Kantonalne bolnice Zenica.

Direktor D. Med Healthcare AG Sven-Axel Krentorz, direktor zaIstočnu Evropu Medin Okić, projekt menadžer Samir Bećirović, konsultanticaŠemsa Alić i direktor Kantonalne bolnice Zenica dr. Rasim Skomorac upoznali supremijera Ganića sa dinamikom realizacije projekta investicione vrijednosti 7,5miliona KM. Radi se o prvom ugovoru javno-privatnog partnerstva u BiH.

Istaknuto je da je glavni projekt finaliziran, obavljeni surazgovori sa proizvođačima opreme, a pri kraju je i tender za nabavku opreme,ali realizaciju projekta usporava problem neriješenih imovinsko-pravnih odnosajer je zemljište na kojem se treba graditi zgrada u krugu Kantonalne bolniceZenica uknjiženo na Grad Zenicu.

Direktor KBZ-a dr. Rasim Skomorac kazao je kako je Kantonalnabolnica 20. maja uputila Gradu Zenica zahtjev da se ustupi zemljište zagrađenje, ali da još nema odgovora.

Premijer Ganić je ponovio kako projekt ima punu podršku Vladete da će učiniti sve da Zeničko-dobojski kanton napokon dobije Interventnukardiologiju, jer trenutno zbog nemogućnosti primjene procedure “zlatnogsata” svaki dan biva životno ugroženo 6-10 pacijenata iz ZDK-a.

“Očekujemo od Uprave grada Zenice da podrži projekt ipomogne rješavanje imovinsko-pravnih odnosa jer je to u interesu građanaZenice, ali i svih ostalih građana Zeničko-dobojskog kantona. Pored toga, realizacijom projekta Interventnekardiologije, KBZ će odmah krenuti i u realizaciju novih JPP projekata poput ”gamanož” i ”hemodijaliza”, što će značajno unaprijediti nivo usluge ove bolnicei pomoći našim građanima”, kazao je premijer Ganić.

Press služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close