-TopSLIDEBiHPolitika

Neretvica ne smije pasti. Rijeku brane životima

Protest protiv izgradnje malih hidroelektrana: Neretvica ne smije pasti. Rijeku brane životima (FOTO)

Borba za rijeku…

Mašine vraćene sa Neretvice, izvođač poručio: Idemo na sud!

U Goranskom Polju kod Buturović Polja počeo je veliki protest protiv izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici.

Organizatri ističu da ovaj skup može odrediti dalji tok borbe za spas ove rijeke.

Učesnici protesta protiv gradnje stali su ispred mašina

Kako su organizatori rekli povod okupljanja građana Doline Neretvice je nova najava dolaska mašina konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic, koje žele početi radove na izgradnji dvije od ukupno 15 malih hidroelektrana čija je izgradnja planirana na slivu rijeke Neretvice.

Nina Kreševljaković, pravna savjetnica u Udruženju “Aarhus centar u BiH” rekla je da imamo niz pravnih nepravilnosti kada su u pitanju dozvole.

“Iako Elektroprivreda posjeduje sve dozvole za gradnju, te dozvole su veoma problemtične. Odnosno, način njihovog ishodovanja je vrlo problematičan”, rekla je Nina.

Mještanima Buturović Polja veliku podršku pružili su aktivisti iz cijele Bosne i Hercegovine. Podsjetimo da su veliki protesti i ranije održavani sa ciljem zaustavljanja mašina koje trebaju graditi HE na rijeci dugoj 27 kilometara.

Safet Sarajlić iz Udruženja “Pusti me da tečem” rekao je da je povod za današnje okupljanje činjenica da je Elektroprivreda BiH poslala zahtjev Općini Konjic, odnosno mjesnim zajednicama Jesenik i Buturović Polje, za ulazak mašina u korito rijeke.

“Na taj, ali i na svaki sličan budući zahtjev ćemo odgovoriti kao danas. U korito Neretvice ne može ući nijedna mašina jer ćemo Neretvicu braniti svojim životima”, rekao je on.

Građani koji se bore za očuvanje prirodnih ljepota ovog kraja osnovali su Udruženje “Pusti me da tečem”, koje je preraslo u pokret koji brani Neretvicu sa više od pet hiljada pratilaca i oko 700 članova.

Građani i brojni aktivisti za zaštitu okoline ranije su organizovali proteste, potpisivanje peticije te su angažovali advokatski tim u cilju borbe za zaštitu rijeke.

Iz Fondacije Atelje za društvene promjene- ACT rekli su da je njihovo da probaju.

“Naše je da ne damo i neće dobiti garantujemo”.

https://www.facebook.com/jaBiHdatecem/?cft[0]=AZVMuTl43zltXGSyOmUn39Z8cheRgtLmz3XnlL5j29t3h7NlP70S2kh09EA6oz0lwOYIP__w2L32ERIzlzPxm6LAk2-1EaLt2NXQVLY3PlXkNnQRfBbH0az3bra5EBRSaVK1zMfG-d_2uCUBTulH9Lmk&tn=-UC%2CP-R

Atmosfera među mještanima je odlična, napetosti nema, a jedna za drugom čuju se pjesme i zvuci harmonike. Sa građanima su danas i članovi popularnog bh. benda “Dubioza kolektiv“, koji su dodatno popravili raspoloženje.

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close