-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleTehnologija

Neprijatnost na internetu doživjelo više od 50 odsto djece u BiH

Neprijatnost na internetu doživjelo je više od 50 odsto djece u BiH, pokazalo je istraživanje Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH i Unicefa.

Prema ovim istraživanjima, svako drugo ispitano dijete mlađe od 11 godina reklo je da ima profil na nekoj društvenoj mreži, rečeno je danas na prvoj panel-diskusiji u okviru projekta “Ne zatvarajmo oči” Zaštitimo djecu na internetu” održanoj u opštini Novo Sarajevo.

O neprijatnostima koja su doživjela na internetu, više od 85 odsto djece nije imalo sa kim da razgovara.

Direktor Sektora za marketing i odnose s javnošću kompanije “M:tel” Ana Ponjević izjavila je da bi zadatak svih trebalo da bude da djeci i mladima pruže sigurno okruženje za rast i razvoj.

“Mi to činimo na ovaj način, koristeći snagu svoga brenda stvaramo prostor za dijalog o bezbjednosti djece na internetu. Dajemo priliku ljudima iz struke da s nama podijele iskustva, konkretne uvide i savjete kako da internet učinimo bezbjednijim za najmlađe”, istakla je Ponjevićeva.

Voditelj Odsjeka za komunikacije Kancelarije Unicefa u BiH Nineta Popović izjavila je da je najvažnije da roditelji razgovaraju sa svojom djecom, suzdrže se od postavljanja svojih i njihovih fotografija i da je edukacija najvažnija u zaštiti djece i mladih u onlajn okruženju.

Saša Risojević iz Savjetodavne linije za djecu i mlade “Plavi telefon” rekao je da se primjećuje porast broja djece koja im se obraćaju zbog izloženosti nasilju na internetu.

Šef Odsjeka za sadržaje i medijsku pismenost Regulatorne agencije za komunikacije BiH Lea Čengić kaže da ne treba govoriti samo o tehnologiji kada se priča o medijskoj pismenosti.

“Treba da se zna kako izgleda sadržaj koji naša djeca koriste na internetu, kakva vrsta igrice je u pitanju. Moramo da gledamo širu sliku naših medijskih navika”, poručila je Čengićeva.

Šef Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije Sarajevo Saša Petrović izjavio je da je situacija svaki dan sve gora kada je riječ o sajber nasilju jer su aplikacije i sredstva komunikacije sve sofisticiranije, a sve je teže pratiti razvoj tehnologija i zaštite koju koristi druga strana.

Panel-diskusija održana je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu, a riječ je o prvoj u nizu diskusija u okviru kampanje koju je kompanija “M:tel” pokrenula sa Unicefom u BiH i Plavim telefonom s ciljem dodatne edukacije i sprečavanja rizika koje sa sobom nosi korištenje modernih tehnologija za osjetljive kategorije društva – djecu i mlade.

Kompanija “M:tel” će tokom aprila i maja organizovati panel-diskusije i u drugim gradovima BiH kako bi se širila poruke o važnosti edukacije i razgovora sa djecom o ovoj temi.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close