BiHPolitika

Nepostojanje vladavine prava u Ustavnom sudu BiH i posljedice

Slaven Kovačević

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u svome jučerašnjem saopšenju, nastojeći odbraniti neodbranjivo, izrekao da radi u skladu sa vladavinom prava, kako to stoji u člani I/2 Ustava Bosne i Hercegovine, smatram da je jako važno, vama, građanima ove zemlje ukazati da to baš nije i tačno, što ćemo sve potkrijepiti sadašnjim dokumentima iz Ustavnog sada BiH.

Naravno, izvor jeste internet stranica Ustavnog suda BiH, tako da sve što vam budem govorio, možete provjeriti sami. Isto tako posjedujem pismo upućeno Krugu 99, od jednog građanina, kojem je OHR vrlo precizno odgovorio da nema zvaničnog prijevoda Ustava BiH, te da se u javnom prostoru i djelovanju često koriste neslužbeni prijevodi, što svakako nije dobro.

O vladavini prava u Ustavnom sudu BiH

Da počnemo ovdje od verzija Ustava BiH koje koristi Ustavni sud BiH, odnosno onoga što oni nude na svojoj internet stranici. Zadržaćemo se samo na članu I/2 Ustava BiH, u kojem se u engleskoj verziji pominje termin »Rule Of Law« što je klasičan termin iz anglosaksonskog prava i može se prevesti samo kao »vladavina prava« i nikako drugačije.

Bosanski prijevod

ustavni-sud-prijevod-1

Obratite pažnju ovdje na član I/2 koji se zove i »Demokratska načela« pa da to uporedimo sa drugim prijevodom.

Hrvatski prijevod

ustavni-sud-prijevod-2

Pa imamo još i ovaj prijevod iz oblasti domaćih jezika.

Srpski prijevod

ustavni-sud-prijevod-3

Na kraju, imamo zvaničnu verziju Ustava BiH na engleskom jeziku.

Službena engleska verzija, Ustava BiH

ustavni-sud-prijevod-4

Dakle, po mome skromnom mišljenju, član I/2 Ustava BiH bi trebao bitu preveden ovako: Bosna i Hercegovina biće demokratska zemlja koja funkcionira na principima vladavine prava i sa slobodnim i demokratskim izborima. Na suprot toga, Ustavni sud BiH koristi sljedeću formulaciju, koju pronalazimo u odluci Ustavnog suda BiH u predmetu »Božo Ljubić« gdje se u stavu 46. govori sljedeće sa citatom člana I/2 Suatva BiH:

ustavni-sud-nema-vladavine-prava

Kao što vidite, Ustavni sud BiH je u odlučivanju po zahtjevu Bože Ljubića, svjesno ili nesvjesno, koristio neki neslužbeni prijevod koji ne sadrži termin vladavina prava. Kad otvorite tih 37 stranica odluke »Božo Ljubić« i ukucate u traženje riječi »vladavina prava« izađe vam 0 (nula) rezultata ili time je jasno da u toj odluci Ustavnog suda BiH nije nigdje spomenuta vladavina prava. Čudno, zar ne? Odnosno, to znači da je Ustavni sud BiH u svome odlučivanju u predmetu »Božo Ljubić« pogrešno utvrdio činjenično stanje.

Zašto je važan termin vladavina prava

Može  se u literaturi pronaći nekoliko definicija ili opisa ovoga termina, ali im je svima zajedničko da to znači jednakost pred zakonom, svih građana, na individualnom nivou i bez izuzetaka. Ako je to tako, a ja tvrdim da jeste, onda se postavlja jednostavno pitanje, kako Ustavni sud BiH može brisati odredbe Izbornog zakona koja kaže sljedeće: »Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u
svakom kantonu« gdje bi trebalo da postoji mogućnost da se svaki građanin sa prostora Federacije BiH može kandidirati u zakonodavni organ pod nazivom Dom naroda FBiH. To je jako važno pitanje, gdje kod Ustavnog suda BiH imate dvije greške. Prva jer nije koristio zvaničnu verziju Ustava BiH u kojoj se spominje termin »vladavina prava« i druga, što je svojom odlukom učinio temelj za razvoj diskriminacije, a to svakako ne bi smio uraditi. Pa kad im tako nešto kažeš, oni se brane lošim saopštenjima. Da je ovo zemlja u kojoj postoji vladavina prava, takve sudije Ustavnog suda BiH bi bile smijenjene, pa se postavlja pitanje, da li Ustavni sud BiH namjerno pravi sistem bez vladavine prava, u kojem oni mogu vječito da rade šta god hoće bez posljedica. Razmislite malo o tome.

Piše dr Slaven Kovačević

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close