BiHPolitika

Nenad Stevandić: Nemojte nas ukidati pa se nećemo otcjepljivati

Stevandić nam je rekao da je stav predsjednika SDS-a Vukote Govedarice o formiranju jedinstvenog bloka zapravo rezultat nezrelosti i neznanja. Kako kaže, on takav stav može razumjeti samo ako je Govedarica odlučio napraviti “tvrdu opozicionu stranku” iz koje je odlučio rastjerati sve ljude koji ne razmišljaju kao on.

“Na nivou BiH to neće utjecati na formiranje patriotskog bloka jer taj blok već ima devet zastupnika, odnosno jedan manje od potrebne garancije za entitetsko glasanje. U toj varijanti mislim da zastupnici SDS-a i PDP-a ne mogu makar formalno ostati van toga”, kazao je Stevandić.

Istakao je da jednostavno treba priznati da je Milorad Dodik odnio veliku pobjedu na ovogodišnjim izborima te da je uspio oduprijeti se međunarodnim, ali i regionalnim centrima moći. Dodao je da je Dodik jedini čovjek s ovog prostora koji je uspio ostvariti značajnu komunikaciju s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

“Čak i oni koji su ga nekada nazivali pogrdnim imenima danas puze pred njim. Ja sam čovjek koji je razumio šta Dodik hoće da napravi od RS-a i zato sam mu u vrijeme kada su ga napadali sa svih strana pružio podršku. Govedarica nema šansu da izraste u lidera i to je činjenica. Na to gledam s dozom nostalgije jer sam i ja svoje početke napravio u SDS-u”, kazao je Stevandić.

U narednom periodu, kako kaže, Srbi neće osporavati Bošnjacima ono što su Bošnjaci osporavali Srbima i tom politikom vodit će se u narednom periodu i novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“On je poslao takvu poruku, ali je ostao i dosljedan čvrstoj politici da RS više neće dozvoliti instrumentalizaciju podjele Srba u institucijama BiH. Ako to bude dobro shvaćeno, mislim da bi BiH mogla biti mirna u narednih osam godina. U tom periodu trebalo bi da jedni drugima pomažemo, a ne da odmažemo. Ključno je da to razumiju ljudi iz SDA koji su RS targetirali kao remetilački faktor. Jednostavno, nemojte nas ukidati pa se nećemo otcjepljivati. To je cijena ekonomskog razvoja i pomirenja. Tu dimenziju Milorada Dodika vi u Federaciji BiH treba bolje da razumijete”, rekao je Stevandić.

Stevandića smo pitali i koliko građani BiH mogu izvući koristi od različitosti političkih lidera u BiH. Odnosno, mogu li Dodikovi kontakti u službenoj Moskvi donijeti nešto dobro svim građanima BiH.

“Vodit ćemo se tim da ko god ima dobre odnose s nekim treba ih koristiti u svrhu mira i razvoja. Bakir Izetbegović ima dobre odnose s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, Dodik je u dobrim odnosima s Vučićem, Erdogan s Putinom i tako dalje. Osnovni problem, koliko god vama u FBiH to zvučalo nemoguće, je potajna nada da će jednog dana doći Srbi koji će pristati na ustupke, a na štetu RS-a. Ne, to se više nikada neće desiti. Posljednji put je to bilo u ovom mandatu sa Savezom za promjene. Političari iz Saveza za promjene radili su za aplauz partnera iz FBiH i ta je etapa završena. Mi u RS-u smo izgubili četiri godine u toj etapi sukoba, a i vi u FBiH ste izgubili s nama. Ništa se FBiH nije okoristila od našeg međusobnog obračuna, isto kao što se mi sutra ne trebamo svrstavati na neke strane u FBiH”, kazao je Stevandić.

Pozvao je političke stranke u FBiH da nađu neki zajednički sadržilac, odnosno interes oko kojeg će se okupiti, jer će se narod sigurno na narednim izborima više posvetiti biranju kvaliteta. Kako kaže, na sličan način okupile su se političke stranke iz RS-a pa danas čak i najveći oponenti poput Dragana Čavića umilno govore o Dodiku.

Stevandića smo pitali da li vjeruje kako se u ovom mandatu po strani može ostaviti prošlost s obzirom na to da su i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, ali i Ostali nezadovoljni stanjem u BiH. Odnosno, da mladi odlaze iz BiH i da su svi bh. državljani nezadovoljni stanjem u ekonomiji.

“Te teme iz prošlosti, što se tiče RS-a, uvijek su bile iznuđene. Uvijek je otcjepljenje bilo reakcija na ukidanje. Nikada ono nije bilo prvi potez, već reaktivni potez. To nas nije moglo dovesti u situaciju da se snažnije bavimo ekonomijom. Podsjetit ću vas da je RS kada se gradio Klinički centar u Tuzli digao ruku međunarodnim sredstvima. Na drugoj strani, kada je građen Klinički centar u Banjoj Luci niko u Sarajevu nije želio dići ruku, već smo morali uzeti kredit. Mi ćemo i sutra uvijek dići ruku za sve ono što bude dobro za FBiH. Nadamo se da će jednog dana tako biti i u drugom smjeru. Sjetite se kada je pokvaren aparat za radioterapiju na Kliničkom centru u Sarajevu da je Klinički centar Banja Luka u roku od sat vremena pozvao sve pacijente da se liječe u Banjoj Luci”, rekao je Stevandić.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close