Negativna ocjena za akcioni plan Ureda za veterinarstvo BiH: FVO ne priznaje šuplje fraze

Bosna i Hercegovina je vjerovatno jedina zemlja na svijetu kojoj je Ured za hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO) ocijenio negativnim cijeli akcioni plan za provođenje preporuka nakon obavljene kontrole.

Naime, inspekcija FVO u januaru je bila u BiH, i svi su očekivali da će odobriti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju iz objekata koje je BiH kandidovala. Desilo se suprotno, odgovor je bio negativan. O tome šta nije valjalo, Oslobođenje je i ranije pisalo, a uglavnom je riječ o tome da lanac komandovanja koji je uspostavljen na osnovu protokola resornih entitetskih ministarstava, Brčko Distrikta, Ureda za veterinarstvo BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije kompatibilan zahtjevima Evropske unije. Inspektori iz Evropske unije su dali preporuke šta da se popravi, a Ured za veterinarstvo BiH je tvrdio je već u septembru moguće da inspekcija FVO ponovo dođe u BiH.

Šest tačaka

No, stvari stoje drugačije. Inspektori sigurno neće doći u septembru jer akcioni plan za realizaciju preporuka inspektora FVO nije prihvaćen. Prva verzija tog plana je u svih šest tačaka ocijenjena negativnom, što se, kako tvrde izvori Oslobođenja, dosad skoro nigdje nije dogodilo.

BiH ima rok do 24. augusta da pripremi izmijenjeni akcioni plan, odnosno, novi akcioni plan, pošto u prvom ništa ne valja, a ukoliko ga ne pošalje do 24, FVO će zatvoriti fajl i slučaj izvoza mlijeka u EU će biti riješen – izvoza neće biti.

Izradu akcionog plana, kako smo saznali vodio je stručnjak iz Slovenije, bivši inspektor FVO, koji je i prije dolaska inspektora u januaru vodio kontrolni pregled objekata kandidovanih za izvoz. Rezultat je da niti smo dobili dozvolu da izvozimo, niti akcioni plan vrijedi.

Za mljekare je najvažnije to što u dogledno vrijeme neće izvesti ni litar mlijeka u EU. Naime, ukoliko FVO prihvati novi akcioni plan, treba najmanje šest mjeseci da se on provede, zatim treba prije kraja ove godine poslati molbu za dolazak inspekcije iz EU i pitanje je kada će oni doći. Onda treba sačekati odluku, i u najboljem slučaju, ako sve bude išlo bez problema, može se očekivati izvoz pred kraj naredne godine. Uz sve to, treba imati na umu da u BiH idu izbori i da se nekoliko mjeseci ništa neće raditi.

Iz odgovora FVO na akcioni plan, jasno je da FVO nije uvjeren da protokol o veterinarskoj kontroli može funkcionisati, a fraze poput jačanja kooperacije i koordinacije nadležnih tijela njih ne interesuju, traže konkretan plan.

Veterinarski inspektori

Jedan od glavnih problema u ovoj priči, kako smo saznali, je to što protokol predviđa da veterinarski inspektor, zaposlen u firmi za preradu mlijeka, potpisuje veterinarski certifikat za izvoz u EU, a Ured za veterinarstvo BiH je nadređena institucija tom inspektoru. Pitanje je kako Ured može biti nadređen inspektoru kojeg plaća kompanija i kako ga može sankcionisati ako ne radi dobro?

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u izjavi za Nezavisne novine, kazali su da je akcioni plan kasnio zbog poplava i “trenutno smo u stalnoj korespondenciji sa FVO osobljem vezano za određene korekcije, tako da u najskorije vrijeme očekujemo finalizaciju akcionog plana i odobrenje istog od FVO-a”, kazali su u Ministarstvu. Međutim, nisu spomenuli da su zbog neznanja i nestručnosti svih šest tačaka akcionog od FVO-a ocijenjene nezadovoljavajućim, te da se, bukvalno, radi novi akcioni plan.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close