Nedostaju stotine policajaca u BiH

Većina policijskih agencija u BiH ne raspolaže optimalnim brojem zaposlenih, a jedan od drastičnijih primjera je Granična policija BiH, kojoj nedostaje čak 281 policijski službenik. Ipak, u policiji tvrde da posao ne trpi zbog nedostatka kadra, ali ima i onih agencija gdje priznaju kako bi rezultati bili bolji kada bi imali više radnih kolega. Istovremeno, ističe se da se konstantno radi na “popunjavanju” redova.

“Nama nedostaje oko 250 službenika raličitih nivoa. Ali, ovih dana biti će raspisan natječaj, kroz kojih će biti zaposleno 50 policijskih službenika”, ističe Irfan Nefić, glasnogovornikl MUP-a Kantona Sarajevo.

I tuzlanskim policajcima trebalo bi još kolega, potvrđuju u MUP-u Tuzlanskog kantona (TK), iz kojeg ističu da trenutno imaju oko 2.500 zaposlenih, saznaju Nezavisne novine.

“Od toga, zapošljavamo oko 1.550 policijskih službenika, ali s obzirom da svake godine određen broj policajaca ode u mirovinu, potrebe su veće. Mi smo nedavno raspisali natječaj, kojim će da se zaposli 40 policajaca i deset mlađih inspektora”, kaže Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Brčanskoj policiji, po sistematizaciji, potrebno je 278, a zapošljava 262 policijska službenika.

Dujkovićev tvrdi kako u dosadašnjem razdoblju kadrovski manjak nije značajno ugrozio rad GP BiH, “najviše zbog dodatnih napora njenih pripadnika”

“Znači, nedostaje nam 16 službenika, ali se radi na tome da se popunjenost dovede do optimuma. Nije razlog u nedostatku novca pri zapošljavanju, već je suština u tome što neke kolege odlaze, a drugi u međuvremenu dolaze”, ističe Halid Emkić, portparol Policije Brčko distrikta.

Granična policija (GP) BiH se već duže vrijeme suočava s problemom kadrovskog manjka, a po trenutnoj sistematizaciji im nedostaje 281 policijski službenik, među kojima najviše u činu policajac. Ipak, u tijeku su aktivnosti da se ovako stanje “ublaži”.

“U prosincu ove godine u Graničnoj policiji BiH će, nakon završene takozvane tranzicijske obuke, početi da radi 25 policijskih službenika koji su prethodno radili u drugim policijskim tijelima, a odabrani su putem eksternog natječaja”, objašnjava Sanela Dujković, glasnogovornica GP BiH.

Dujković tvrdi da u dosadašnjem razdoblju kadrovski manjak nije značajno ugrozio rad GP BiH, “najviše zbog dodatnih napora i užurbanog rada njenih pripadnika”.

“No, u narednom razdoblju bi ovaj problem mogao značajno usporiti neophodan razvoj ove policijske agencije”, naglašava Dujković.

U SIPA-e se saznaje da im također nedostaje određen broj policajaca, ali da iznalaze rješanja da se stanje popravi, dok Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS, naglašava da broj sistematiziranih radnih mjesta u MUP-u trenutno odgovara broju zaposlenih.

Kakva je popunjenost policije ljudstvom u Hercegovačko neretvanskoj županiji pokušali smo danas doznati od Srećka Bošnjaka glasnogovornika MUP-a HNŽ-a, ali kako je danas neredni dan Bošnjak nam nije mogao odgovoriti na ovo pitanje. HNŽ u svom sastavu ima tri policijske uprave. Ukupno broji 850 uposlenika. Pokriva područje PU Mostar gdje radi 400 policijskih službenika, PU Konjic oko 200, i PU Čapljina oko 100.

(NN)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close