PolitikaSvijet

Neće samo SAD platiti “Trumpovu doktrinu” – Bliski istok i Izrael ostaju sami s Rusima i Iranom

Trumpova doktrina, koja je utjelovljena u povlačenju američke vojske iz Sirije i smanjenju kontingenta u Afganistanu, imat će posljedice koje će se osjetiti u različitim zemljama svijeta, tvrdi autor članka kojeg je objavio Arab News. S druge strane, za Rusiju će to biti dar, jer će samostalno moći upravljati procesima u Siriji i šire. No, Izrael će se morati sam nositi s rastućim iranskim utjecajem u regiji.

Poslijeratna američka vanjska politika se temeljila na nizu načela, koja su se u osnovi sastojala u zaštiti saveznika od rastuće prijetnje komunističkog bloka. U to vrijeme je Bliski istok prerastao u novu vruću točku, ali se uvijek smatrao sferom američkog utjecaja, piše novinar Osama Al-Sharif u članku za Arab News.

Ali sada je Donald Trump predstavio svoju vanjskopolitičku doktrinu, koja je sa svojim izolacionizmom, prema autoru članka, slična politici Washingtona s kraja XIX i početka XX stoljeća. Međutim, on sumnja da je prije nego što je najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije Trump o ovoj odluci razgovarao sa stručnjacima u području obrane i nacionalne sigurnosti. Ovaj korak naziva “čudnim “, a ideju o smanjenju broja vojnika u Afganistanu “još očajnijom”.

Prema riječima Osame Al-Sharifa, upravo je ta odluka prisilila ministra obrane Jamesa Mattisa i druge važne dužnosnike da napuste svoje mjesto, što su učinili u znak protesta. Kongresmeni su ga također osudili, ali nikada nisu uspjeli razuvjeriti Trumpa da postupi drugačije.

Kao što primjećuje autor članka, Trump očito nije vođen geopolitičkim ciljevima, već isključivo financijskim. Prema njegovim riječima, takva “Trumpova doktrina” potkopava cjelokupnu američku vanjsku politiku, koju su desetljećima vodili predstavnici obiju stranaka.

“Trump je napisao da Sjedinjene Države ne bi trebale igrati ulogu policajca na Bliskom istoku, što ima negativan učinak na regiju, njene probleme i američke nacionalne interese, posebno u zemljama Perzijskog zaljeva”, žali se Osama Al-Sharif.

Američka vojna intervencija u Afganistanu i Iraku je dovela do neželjenih posljedica i Ameriku je koštala tisuće milijardi dolara, a da nisu uspjeli u izgradnji državnosti. Afganistan je za Sjedinjene Države postao najduži rat u povijesti i uvjerenje da su političke odluke za tu zemlju iluzorne.

“U Siriji SAD također nemaju jasnu dugoročnu strategiju. Tvrde da su tamo da poraze ISIL, ali su teroristi ostali neporaženi, unatoč Trumpovim izjavama o američkoj pobjedi. Povlačenje američkih vojnika može im dati novi vjetar u leđa”, žali se autor članka.

Trumpova odluka pokazuje i saveznicima i neprijateljima da se na SAD više ne mogu osloniti, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Izrael u američkom povlačenju iz Sirije vidi dar za Iran, jer će se sada sam morati nositi s rastućim iranskim utjecajem na svojim granicama.

Sirijski Kurdi, koji su se borili protiv terorista i nadali se određenim političkim pravima u novoj Siriji, također su nesretni.

U isto vrijeme, ovo je dar za Rusiju, primjećuje Osama Al-Sharif, jer će Moskva sada određivati što će se dalje događati u Siriji i šire. Prema njegovim riječima, ta će odluka uznemiriti američke saveznike diljem svijeta, od Južne Koreje i Japana do Poljske i baltičkih zemalja.

“U svijetu globalizacije je teško zamisliti da će se Sjedinjene Države zakopati i sakriti iza Trumpovog hvaljenog zida. U geopolitici nema ispravnih i pogrešnih odluka, postoje samo posljedice, a sada će se cijeli svijet morati suočiti s posljedicama Trump doktrine”, piše saudijski Arab News.

Arab News

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close