Neće biti početka nove akademske godine?

Profesori, asistenti i ostali uposlenici Univerziteta u Sarajevu (UNSA) 8. septembra stupit će u štrajk koji će trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva koje su uputili Vladi Kantona Sarajevo.

To je za “Avaz” potvrdio Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA-e. Potreba rješavanja finansijskog stanja na Univerzitetu, neizmirenje zaostalih plaća i doprinosa te nezavršavanje procesa integracije, samo su neki od razloga za stupanje u štrajk.

Odluka o štrajku donesena je na posljednjoj sjednici Sindikata UNSA-e, prije deset dana. Usaglašeno je da, ako se ovakav nemaran odnos prema zaposlenima nastavi, na fakultetima neće biti početka nove akademske godine!

– U to vrijeme nećemo držati nastavu, nećemo čak dopustiti ni upise na ovih 15 fakulteta. Jednom se mora reći dosta – kazao je Zečević.

Sindikat UNSA-e ustanovio je da su uposlenici ušli u treći mjesec s kašnjenjem isplata plaća.

– Na osnovu nekih analiza ocijenili smo da će 15 miliona KM biti manje isplaćeno Univerzitetu, pored ona dva miliona iz prošle godine. To je suma koju Kanton treba uplatiti za plaće. Za takvo nešto šanse su male, očekujem da će se ta negativna situacija do septembra iskomplikovati – naglasio je Zečević.

Brojke

1.000-1. 250  KM prosjek plaća

17 miliona KM dugovanja

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close