-TopSLIDEBiHPrivreda

Ne nazire se kraj poskupljenju goriva: Šta možemo očekivati ako nemamo domaću rafineriju niti domaću proizvodnju?

Cijene divljaju

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH tijekom jučerašnjeg dana za premium bezolovni benzin 95 iznosila je 2,87, a za dizel 3,16 KM po litru

Nakon što je u zemljama u okruženju, prije svega u Hrvatskoj i Sloveniji, došlo do novog rasta cijena goriva, isti scenarij izvjestan je i u našoj zemlji. Naime, na većini benzinskih stanica u Hrvatskoj litar osnovnog benzina eurosuper 95 od jučer se prodaje po 13,24 kune, što je 62 lipe više nego dan ranije, kada je koštala 12,62 kune, dok je litra eurodizela skuplja za 19 lipa, a više su i cijene premium goriva.

NISKE MARŽE

Nova poskupljenja goriva očekuju se i u našoj zemlji, izjavio je za Oslobođenje Milenko Bošković, predsjednik Udruženja naftnih derivata FBiH.

– Šta možemo očekivati ako nemamo domaću rafineriju niti domaću proizvodnju? Kupujemo gorivo sa tih tržišta koja ste naveli, s tim da je zbog velikog broja pumpi konkurencija među trgovcima. Moram reći da veletrgovci rade na donjoj granici isplativosti. Čak i ova marža od 25 feninga koju je propisala Vlada FBiH nema efekta. A trgovci u veleprodaji zbog tolike cijene jedne cisterne i zbog niskih marži su ugroženi maksimalno, tako da od ove čitave priče ne možemo očekivati ništa dobro, osim poskupljenja, rekao nam je Bošković, dodajući da u nabavci jedna cisterna goriva košta oko 100.000 KM da bi se zaradilo 300-400 KM. 

Kako nam je rečeno u federalnom Ministarstvu trgovine – Sektor za cijene i analizu tržišta, prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH tokom jučerašnjeg dana za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,87 KM po litru i za dizel 3,16 KM po litru.

– Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 10. svibanj je sljedeći: premium bezolovni benzin je od 2,71 do 3,16 KM i dizel od 3,06 do 3,41 KM po litru. Ističemo da je Vlada FBiH na prijedlog Ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo maksimalnu visinu marže od 0,25 KM. Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. travnja prošle godine, navode u Ministarstvu.

Osvrćući se na najavljeni paket sankcija EU o zabrani uvoza ruske nafte, Bošković kaže da ako sankcije stupe na snagu, posljedice će se osjetiti i u BiH.

– Ako će se odraziti na cijelu Europu, onda će se odraziti i na našu zemlju jer je većina rafinerija u okruženju koristila kao baznu rusku naftu, osim jedne koja je djelimično koristila rusku naftu. Ako stupe na snagu sankcije, onda će se promijeniti dobavni pravci, koji će biti u pravilu duži nego što sada jesu i sada je pitanje tih snabdjevača kako će se u toj priči ko snaći, ističe Bošković.

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close