LifestyleTehnologija

Naučnici truhli paradajz pretvorili u električnu energiju

Obnovljivi izvori energije: Naučnici truhli paradajz pretvorili u električnu energiju

Međutim bili su u mogućnosti generirati 0,3 W električne energije u svom eksperimentu , tim smatra da je koncept može biti umanjen – toliko da godišnji otpadni paradajz na Floridi može koristiti za napajanje Disney svijeta 90 dana .

Međutim, proces stvaranja struje od trulog paradajza u količinama koje bi bile u stanju da zamjene energiju iz postojećih izvora sigurno će potrajati.

Naučnici iz Škole rudarstva i tehnologije iz Južne Dakote razvili su mikrobnu elektro-hemijsku ćeliju koja može da pretvori čestice iz trulog paradajza u struju.

„Mikrobne elektro-hemijske ćelije koriste bakterije da razbiju i oksidiraju organski materijal u truhlom paradajzu“, rekao je Namita Shrestha, asistent koji radi na projektu.

Izlazna snaga iz uređaja još uvijek je mala — 10 miligrama otpada od paradajza može proizvesti 0,3 vata električne energije. Međutim, naučnik očekuje da će biti urađena dodatna istraživanja kako bi se povećala proizvodnja struje i uvjeren je da će unaprijediti tehnologiju.

Namita Shrestha je rekao da bi, uz mnogo rada i optimalizovanu bateriju na biološko gorivo, bilo moguće pokrenuti „Disney svijet“ u Orlandu pomoću godišnjeg otpada paradajza iz države Floride.

Imajući u vidu da sama Florida proizvodi gotovo 400.000 tona otpada od paradajza svake godine, moglo bi se proizvesti mnogo energije, vjerovatno dovoljno za napajanje cijelog naselja na duži period.

Novovrijeme.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close