-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Nastupni posjet veleposlanice Bosne i Hercegovine Elme Kovačević-Bajtal u Zadarskoj županiji

Župan Zadarske županije Božidar Longin sa suradnicima primio je u utorak, 2. travnja 2024. godine, u Domu Županije u nastupni posjet veleposlanicu Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elmu Kovačević-Bajtal.

Veleposlanica Kovačević- Bajtal je stigla u pratnji bosansko-hercegovačke poduzetnice Snježane Köpruner, vlasnice tvrtke GS – TMT iz Travnika u Bosni i Hercegovini u proizvodnji elemenata strojeva, kompletnih strojeva kao i biciklističkih komponenata koja zapošljava skoro 500 ljudi, a u rujnu ove godine otvaraju novu tvornicu u Rami.

Na sastanku župana Božidara Longina i veleposlanice Kovačević-Bajtal istaknut je značajan potencijal bilateralne prekogranične suradnje u raznim područjima. Župan je predstavio gospodarsko-razvojne potencijale Zadarske županije s naglaskom na izvrsni zemljopisni položaj na središnjem dijelu jadranske obale, razvijenu prometnu povezanost i gospodarsku strukturu u kojoj se najboljim rezultatima najviše ističu sektori marikulture i turizma. Budućnost suradnje svakako treba biti usmjerena i na aktualne sigurnosne izazove u zajedničkom neposrednom susjedstvu i izgradnju sigurnog i stabilnog okruženja za život i gospodarski razvoj obiju zemalja.

Bosanskohercegovačka strana je zahvalila na toj podršci te iskazala interes za jačanje bilateralnih i gospodarskih odnosa, uključujući olakšavanje prekograničnog prometa roba, razmjenu znanja i iskustava u pripremi i provedbi EU projekta i korištenja sredstava EU fondova za veće razvojne projekte. Hrvatsku i BiH veže granica dulja od tisuću kilometara te je važno da ona funkcionira, osobito jer je Hrvatska punopravna članica EU a pred Bosnom i Hercegovinom kao zemljom sa statusom zemlje kandidata za ulazak u EU, slijedi važan integracijski proces kroz koji se odvija i izgradnja institucija države, što je ključno za njene građane.

Tijekom sastanka predloženo je regionalno povezivanje Zadarske županije s glavnim gradom Srednjobosanskog kantona Travnikom te sudjelovanje u zajedničkim kulturno-promotivnim projektima u Kulturno- informacijskom centru Bosne i Hercegovine u Zagrebu koji radi u sklopu Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj.

zadarska-zupanija.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close