Nasilje nikada nije ugušilo slobodu govora, pa neće ni u slučaju Kukića

Nakon napada na profesora Slavu Kukića jučer u njegovom kabinetu u Mostaru, oglasio se i profesor Ivan Cvitković sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Odbora za sociološke nauke pri Odjeljenju društvenih nauka Akadamije nauka i umjestnosti BiH, javlja bh. novinska agencija Patria.

Cvitković je kazao da je jadna demokratija gdje je glavni argument batina. No, napominje da nasilje nikada nije mogo ugušiti slobodu govora, pa se to neće desiti ni u slučaju Kukića.

– Jako me zabrinjavaju pojave desne političke orjentacije, što se moglo vidjeti i napadom na Slavu Kukića – rekao je Cvitković za novinsku agenciju Patria.

– Kao predsjednik Odbora sa sociološke nauke, čiji je Kukić član, mogu samo ovaj čin oštro osuditi.  Ali, želim kazati da i to da nasilje nikada nije uspjelo ugušiti slobodu govora, pa neće ni ovog puta – kaže Cvitković.

Slavo Kukić, doktor socioloških nauka i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, pretučen je jučer u svom kabinetu u Mostaru. Nepoznata osoba, koju je Kukić opisao kao 35-godišnjeg muškarca u crnom odjelu, upala je u njegov kabinet te mu nanijela povrede po glavi i leđima.

Kukić je rekao da je najvjerovatnije napadnut zbog toga jer je osudio prisustvo vođa Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) na dočeku osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću u Busovači prošlog vikenda, piše Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close