Kultura

Naša je orijentacija da ostanemo autentični

Intervju s reisu-l-ulemom Kavazovićem: Naša je orijentacija da ostanemo autentični

Radio BIR – Intervju poslušati ovdje

Period od ramazana do ramazana je izuzetno značajan ciklus u životu muslimana. Na početku razgovora reisu-l-ulema je izdvojio najznačajnije aktivnosti IZ i posebno naglasio kapacitete koje Islamska zajednica razvija na polju humanitarnog rada kroz ured za društvenu brigu.

Teme razgovora bili su i globalni događaji koji su se neminovno reflektovali na prostor BiH. Ni Islamska zajednica nije ostala van tih tokova. Ovo je treća godina mandata reisu-l-uleme, prva godina novog saziva Sabora IZ.

Kako je reisu-l-ulema u posljednje vrijeme često isticao značaj Srebrenice, na pitanje šta je nama Srebrenica odgovorio je da je ona sve za Bošnjake. “Ona je naše napaćeno biće, naš napaćeni duh, ona je za nas zavjet i ne može ništa drugo biti. Sve ove godine nekako smo se nadali da će se oko Srebrenice te bure i oluje smirivati, da će svi ljudi na neki način doprinijeti tome da se ta bol, koja je kosmička, da će se ublažiti, ako je nije moguće eliminirati. Neće je nikad biti moguće eliminirati iz duše našeg naroda, to je definitivno. Ja sam nekako, svih ovih dvadesetak godina, smatrao da će ta svijest rasti, da će na neki način i oni koji su organizirali sve to a onda počinili pa i skrivali na neki način, da će to prestati makar negirati. Da će na neki način kazati ‘da to se dogodilo’. Ljudski je da priznamo zlo koje je učinjeno u nečije ime!” rekao je reisu-l-ulema.

Muslimani svijeta i ovaj ramazan dočekuju u veoma teškom stanju. Muslimani su danas najbrojniji među izbjeglicama, širom svijeta ginu, ne prestaje teror i oružani sukob. U odnosu na globalna dešavanja naša zajednica ne može ostati netaknuta reakcijama tih procesa.

Na pitanje kako pronaći balans Reis ul Ulema je između ostalog rekao:

“Naša je orjentacija da ostanemo autentični, da ostanemo ono što jesmo, da pozivamo muslimane na mir, na razumijevanje, razgovore i međusobno slaganje i to je ono što vidimo kao ispravno.”

Preporod.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close